Agroteknologiayrityksille valtakunnallinen vientikasvuohjelma

Suomalaisten agroteknologia-alan yritysten kasvua ja vientiä aiotaan tukea erillisellä vientiohjelmalla. Vientikasvuohjelman rakentaminen kumpuaa keväällä 2014 lanseeratusta kansallisesta biotalousstrategiasta, jossa yhtenä tavoitteena on luoda uutta liiketoimintaa biotaloudesta. 

- Ministeriön merkittävä työkalu uuden liiketoiminnan luomisessa on kasvuohjelmien rakentaminen biotalouden kehityshaluisille toimialoille, perustelee kehittämispäällikkö Jussi Manninen työ- ja elinkeinoministeriöstä. Agroteknologia-alan lisäksi kasvuohjelmia ollaan rakentamassa muun muassa sahateollisuudelle ja bioenergialle.

Agroteknologia-alan vientiohjelmaan kutsutaan peltoviljelyn, kotieläintuotannon ja maatilakokoluokan metsätalouden, kone-, laite- ja tuotevalmistajia. Kotimaan markkinoiden rajallisuuden vuoksi kasvua haetaan maailmalta, missä maatilojen koko kasvaa ja kysyntä edistyneille teknologiaratkaisuille on kova.  

- Kyseessä on ainutlaatuinen tilaisuus saada alalle kansainvälistymiseen tukea, jota ei aiemmin ole ollut saatavilla. Kutsummekin kaikki vientitoimintansa laajentamisesta kiinnostuneet yritykset mukaan vaikuttamaan ohjelman sisältöihin, kehottaa biotalouden asiantuntija Antti Rintaniemi Into Seinäjoki Oy:stä. 

Vientikasvuohjelman valmisteluvastuussa on Finpro. Seinäjoella maaliskuussa järjestettävän suunnittelutyöpajan järjestävät yhteistyössä Finpro, työ- ja elinkeinoministeriö ja Into Seinäjoki Oy.

Lisätietoja:

Agroteknologian viennin kasvuohjelman työpaja: Antti Rintaniemi, biotalouden asiantuntija, Into Seinäjoki Oy, p. 050 3364 572.
Biotalousstrategia: Jussi Manninen, kehittämispäällikkö, TEM, p. 029 506 0110.

Agroteknologian vientikasvuohjelman suunnittelutyöpaja edistää suomalaisten ruokajärjestelmäyritysten liiketoiminnan kasvua. Seinäjoki-vetoinen "Kestävät ja tehokkaat ruokajärjestelmät" on osa Innovatiiviset kaupungit (INKA)-ohjelman biotalousteemaa.

Eero Lukin