Health Tuesday: Uudet terveysinnovaatiot versovat virallisten ravintosuositusten ja ruokatrendien ristivedossa

Tekesin kuukausittain järjestettävässä terveysalan aamiastapahtumassa löydettiin yhteisymmärrys yksilöllistyvän yhteiskunnan ja virallisten ravintosuositusten välille. Ruoka ja ravitsemus kiinnostavat: niihin liittyy paljon mahdollisuuksia niin start-upeille kuin suuremmillekin yrityksille. Tapahtumassa julistettiin myös terveyttä edistävien pelien ideointikilpailu Games for Health.

Health Tuesday 02062015 yleisöäTekes järjestää joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneille Health Tuesday -tapahtuman. Kesäkuun tapahtuman teemana oli asia, joka koskettaa jokaista ja herättää myös runsaasti intohimoja: ravintosuositukset ja ravinnon merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille.

Tilaisuuden pääpuhuja oli mies, johon monien mielessä kiteytyvät viralliset ravintosuositukset: professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta. Hän kertoi virallisten ravintosuositusten tuoreimmasta versiosta, joka on aiempien tavoin tehty pohjoismaisena yhteistyönä - ja keskittyi etenkin rasvaan. Fogelholm korosti terveen järjen käyttöä, sillä ravinnossa puhutaan pitkän aikavälin kokonaisuuksista, ei yksittäisistä aterioista: "se mitä syötte tänä aamuna täällä ei vaikuta terveyteenne millään tavalla - ellei ruoka ole myrkytettyä!"

Ravitsemus kiinnostaa, sosiaalinen media avaa kanavan

Avauspuheenvuoron jälkeen Fogelholm sai seurakseen lavalle joukon paneelikeskustelijoita: terveelliseen syömiseen auttavia mobiilisovelluksia kehittävän Nordic Diet Appsin perustajan ja toimitusjohtajan Mia Karlssonin, HK Scanin ravitsemusasiantuntijan Soile Käkösen ja Valion ravitsemusasiantuntijan Teija Penttilän.

Health Tuesday 02062015 paneeliRuokateollisuutta edustavat Penttilä ja Käkönen kertoivat teollisuuden seuraavan ravintosuosituksia tarjonnassaan, mitä Fogelholm kiitteli: jopa pienet muutokset joita kukaan ei edes syödessään huomaa kertautuvat merkittäviksi, koska ruokateollisuuden volyymit ovat valtavat.

Terveys- ja ravitsemusasiat kiinnostavat ihmisiä ennennäkemättömän paljon ja sosiaalinen media antaa kanavat keskusteluun. Valion ja HK Scanin kaltaiset suuret yritykset voivat tavoittaa asiakkaansa uudella tavalla esimerkiksi erilaisten sosiaalisten reseptipankkien avulla, mutta ennen kaikkea tämä tarjoaa mahdollisuuksia Nordic Diet Appsin kaltaisille start-upeille.

Erilaiset trendidieetit saavat paljon näkyvyyttä, mutta Nordic Diet Appsin Karlsson korosti, että innokkaimmat ravitsemusintoilijat saattavat peittää näkyvistä sen, että ylivoimainen enemmistö ei ole kiinnostunut trendidieeteistä, vaan haluaa syödä yksinkertaisen terveellisesti.

Fogelholm puolestaan muistutti, ettei virallisten ravintosuositusten tarvitse kilpailla sosiaalisen median ja vapaan keskustelun kanssa, mutta suhteellisuudentaju olisi hyvä säilyttää kaikessa keskustelussa.

Games for Health ‒ terveyttä peleistä

Tapahtumassa julkistettiin myös Games for Health -verkoston kilpailu Games for Health Finland Challenge 2015, jossa etsitään ideoita terveyttä ja terveellisiä elintapoja edistäviin peleihin. Tausta-ajatuksena on, että koska perinteinen terveysviestintä ja -valistus ei aina tavoita ihmisiä tehokkaimmalla mahdollisella tavalla, pelillistäminen saattaa inspiroida ihmisiä huolehtimaan terveydestään ja ehkäisemään sairauksia.

Finalistit julkistetaan Slush-tapahtumassa ensi syksynä.

Lisätietoja

Health Tuesday on alun perin Sitran lanseeraama tapahtumasarja, jossa käsitellään terveyden ja hyvinvoinnin ajankohtaisia teemoja digitalisaation näkökulmasta. Nykyisin tapahtumaa isännöi Tekes osana Terveyttä biteistä -ohjelmaansa. Se järjestetään joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina ja sinne ovat tervetulleita kaikki terveydestä ja digitalisaatiosta kiinnostuneet. Seuraava Health Tuesday on kesätauon jälkeen 1. syyskuuta.

Auli Pere
Terveyttä biteistä -ohjelman päällikkö
Tekes
Puh. 050 5577 799
auli.pere (at) tekes.fi

Teksti ja kuvat: Netprofile Finland

Pia Mörk