Global Access -ohjelma vie monipuolista suomalaisosaamista Yhdysvaltoihin

Vuoden 2014 Global Access Program huipentui joulun alla jälleen liiketoimintasuunnitelmien esittely- ja arviointitilaisuuteen. Mukana oli ennätykselliset 16 suomalaisyritystä. Aiemmin teknologiayrityksiin painottuneeseen ohjelmaan osallistui nyt myös muiden alojen yrityksiä, kuten keittiötarvikkeiden design-talo Magisso, raakaa koiranruokaa valmistava MUSH ja synnytysjärjestelmiä tekevä RelaxBirth.

GAP:in päätöspäivä on aina kiireinen. Yritysjohtajat yhdeksästä maasta ja heille työskentelevät, osaamistaan MBA-tutkinnolla työn ohessa täydentävät tiimit aloittavat päivän aamiaisella isossa teltassa. Sitä seuraa GAPin johtajan, professori Bob Fosterin avauspuhe. Sen jälkeen alkavat MBA-tiimin esitykset. Niitä on käynnissä samanaikaisesti viisi kappaletta koko päivän ajan. Kukin sessio kestää 35 minuuttia.

Ensin kuullaan MBA-tiimin jäsenen vartin mittainen esitys, jonka jälkeen seuraa kysymys- ja vastaustuokio tiimin ja kolmen alaa tuntevan tuomarin kesken. Esityksiä seuraa yritysjohdon lisäksi usein kollegoja, UCLAn professoreita ja osallistujamaiden sidoshenkilöitä.

"Tämä on minulle kolmas kerta täällä kuuntelemassa loppuesityksiä ja yksi vuoden kohokohdista. Business planit on työstetty todella tarkasti. Jokainen case pohjautuu yli 200 haastatteluun. Suomalaiset yritysjohtajat ovat erittäin tyytyväisiä saamaansa sparraukseen. Me kaikki opimme valtavasti USAn markkinasta", markkinoinnista vastaava johtaja Ulla Hiekkanen Tekesistä kiittää.

GAP-yritykset valitaan huolellisesti

Tekes esittelee vuosittain UCLA:lle 20–25 ohjelmasta kiinnostunutta yritystä, joista yliopiston edustajat valitsevat lopulliset GAP-firmat.

"Haluamme auttaa potentiaalisia kasvuyrityksiä kansainvälisille markkinoille. Valitsemme yrityksiä, jotka edustavat uutta suomalaista teknologiaa tai liiketoimintamallia ja ovat kiinnostavia caseja huipputason MBA-tiimeille", Hiekkanen taustoittaa.

Suomalaista huipputeknologiaa edustaa Primoceler, jonka toimitusjohtaja Ville Hevonkorpi osallistui GAP-päätöspäivää edeltävänä iltana Los Angelesin pääkonsuli Juha Markkasen vastaanotolle.

"Myymme liitäntätekniikkaa elektroniikka- ja lääketeollisuudelle. Tekniikan avulla pystytään liittämään lasia lasiin. Näin voidaan tehdä esimerkiksi uudentyyppisiä, älykkäitä ja läpinäkyviä implantteja ihmisiin – laitteita, joilla kyetään palauttamaan sokean näkö, tai sydämentahdistimia, joita voidaan ladata langattomasti."

Primoceler teki töitä GAP-ohjelman onnistumiseksi.

"Koko projektin aikana yksi kaveri on asunut täällä Los Angelesissa ja ollut monta kertaa viikossa yhteydessä MBA-tiimiin. Me olemme olleet viikoittain yhteydessä tiimiimme. Se on ollut sekä meille että heille hyväksi. Olemme saaneet tiimiltä jo kesken projektia kommentteja siitä, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei", toimitusjohtaja myhäilee.

Primocelerin MBA-tiimistä löytyi monipuolista osaamista.

"Siellä oli mm. tekninen ja kaupallinen henkilö sekä journalisti. Tiimin paras puoli on juuri siinä, että se ei ole pelkästään tekniikkaa, markkinointia tai talouslukuja. Siinä mietitään kokonaisuutta, eikä keskitytä yhteen pieneen detaljiin."

MBA-tiimiläiset näyttivät vihreää valoa Primocelerin Yhdysvaltoihin tulolle.

"Tarkoitus on ensiksi palkata tänne kaveri pystyttämään toimintaa ja edetä sitten askel kerrallaan", Hevonkorpi suunnittelee.

Innovatiivisia keittiön pientuotteita

"MBA-tiimimme tutki monelta kantilta sitä, mikä meille olisi paras tapa valloittaa Yhdysvaltojen markkinat. Meille suositeltiin lähestymään keittiötavarataloketjua, joka panostaa brändeihin, keskittymistä tiettyyn markkinasegmenttiin ja panostusta palveluun ja yhteistyökumppaneihin", Magisson toimitusjohtaja Juhani Sirén luettelee.

Magisso pääsisi Amerikan markkinoille 350 000 dollarin sijoituksella.

"Yhteistyö MBA-tiimin kanssa on ollut saumatonta. Ryhmästä löytyi osaamista finanssi-, markkinointi-, logistiikka- ja operatiivisesta puolesta. Koimme, että saimme niin monipuolisen katsauksen tähän markkinaan kuin vain mahdollista", Sirén kiittää.

Magisson Juhani Sirén (toinen oikealta) MBA-tiiminsä kanssa.

Magisso-tiimin lopputyön esitti Heather Layne. Etelä-Koreassa syntynyt nainen adoptoitiin pikkulapsena Yhdysvaltojen Alabamaan. Hän suoritti siellä taloustieteiden alemman korkeakoulututkinnon. Työhistoriasta löytyy nimiä, kuten Apple, Disney ja Exxon Mobile. Kaliforniaan nainen muutti viisi vuotta sitten. UCLA Andersonin bisneskoulussa kiinnosti kattava verkosto, jolla rakentaa opintojen jälkeistä uraa. Se onnistui – Heather Layne hyväksyi juuri työtarjouksen verosuunnitteluyhtiö KPMG:ltä.

"Magisson kanssa työskentely oli uskomaton kokemus. En ollut aikaisemmin työskennellyt näin kansainvälisessä ympäristössä. Yritysjohto oli hyvin vieraanvaraista ja heidän kanssaan oli helppoa tehdä töitä. Vierailimme Magisson päämajassa Helsingissä, haastattelimme työntekijöitä ja yritimme oppia mahdollisimman paljon yhtiöstä, jotta saisimme aikaan parhaan mahdollisen liiketoimintasuunnitelman."

Magisso vastaanotti hiljattain myös arvostetun Good Design -palkinnon Museum of Architecture and Designiltä.

Raakapakastettua ruokaa koirille ja kissoille

MUSHilla on MBA-tiiminsä mukaan hyvät mahdollisuudet päästä tunkeutumaan amerikkalaisille lemmikkiruokamarkkinoille.

"Tiimi näki, että valtavilla amerikkalaisilla markkinoilla olisi tilaa luonnollisesti tuotetulle tuotteelle, joka tulee hyvällä tarinalla ja on aito ja läpinäkyvä. Näin olemme pyrkineet Euroopassa tekemään ja MBA-tiimi näki, että meillä on mahdollisuus rakentaa samanlaista tarinaa myös täällä USAssa", toimitusjohtaja Magnus Pettersson iloitsee.

MUSHin tiimissä oli monipuolista tietotaitoa.

"Siellä oli luomutilaa pyörittävä farmari, oli talous- ja markkinatietämystä. Nämä ovat osaamistaan täydentäviä bisnesihmisiä. He oppivat nopeasti liikekonseptimme ja ovat erittäin motivoituneita tekemään töitä. Kokemus työelämästä näkyy ja heijastuu läpi myös heidän työssään", Pettersson kehuu.

MUSHin edustajat keskittyneinä MBA-tiimien esityksiin. Toimitusjohtaja Magnus Pettersson keskellä.

Synnytystuoleja odottaville äideille valmistava RelaxBirth sai MBA-tiimiltä niin ikään myönteisen arvion Yhdysvaltoihin tulemisesta. Tiimin loppuesityksen teki Loryn Okken.

"Projektin alkaessa pidin tuotetta mielenkiintoisena. Noin kuukauden kuluttua sain tietää olevani raskaana. Se toi kokonaan uuden, henkilökohtaisen ulottuvuuden sen selvittämiseen, mitä etua laitteesta on synnyttäville naisille. Olen elävä todiste siitä, mitä oppi saa aikaan. Nyt tiedän liki kaiken RelaxBirthin tuotteesta ja käyttäisin sitä itse omassa synnytyksessäni, jos vain mahdollista", Loryn hymyilee.

Firmalla on meneillään pilottiohjelma Summa Akron City Hospital -sairaalassa Ohion osavaltiossa.

"MBA-tiimi kävi siellä tapaamassa lääkäreitä, jotka ovat järjestäneet synnytyksiä RelaxBirthilla. He totesivat, että siellä vastaanotto on innostunutta. Tiimiläiset tekivät tuhatkunta haastattelua. He ottivat yhteyttä lääketieteellisiin toimijoihin, teollisuuden edustajiin, mahdollisiin jälleenmyyjiin, rahoittajiin, äiteihin, kätilöihin ja synnytysvalmentajiin", toimitusjohtaja Jukka-Pekka Luostarinen kertoo tyytyväisenä.

GAP-ohjelma oli yhtiölle positiivinen kokemus.

"Tämä on kouluarvosanalla täysi kymppi. MBA-tiimi on tehnyt tässä valtavan työn ja haastatellut laajan kirjon ihmisiä. Se olisi ollut meidän pieneltä organisaatiolta aivan mahdotonta. Koulun tuki tiimille on ollut myös loistavaa", Luostarinen suitsuttaa.

RelaxBirthin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Luostarinen (keskellä) ja varatoimitusjohtaja Marianne Ehrnrooth (kolmas oikealta) tiiminsä kanssa.

Sillä välin kun vuoden 2014 GAP-yritykset ottavat ensiaskeleitaan Amerikan markkinoille, seuraava GAP-kierros on käynnistymässä ja Tekes etsii mukaan uusia firmoja.

Katso lisää kuvia GAP Final -tilaisuudesta.

Lue lisää

Teksti ja kuvat: Tomi Hinkkanen

Kaj Nordgren