Future Watch katsoo Indonesian liiketoimintamahdollisuuksiin ja haasteisiin

Indonesia on Kaakkois-Aasian ja ASEANin maiden lupaavimpia talouksia. Kesällä 2014 demokraattisissa ja hyvin sujuneissa avoimissa vaaleissa valittu uusi presidentti Joko ”Jokowi” Widodo on maan ensimmäinen presidentti, joka on tullut johtoon poliittisen tai armeijan eliittien ulkopuolelta. Indonesia pyrkii nyt nostamaan profiiliaan ja asemaansa laajemmin Aasiassa ja kansainvälisesti.

Uusi Team Finland Future Watch -selvitys luo katsauksen Indonesian markkinoiden tulevaisuuden näkymiin. Maassa on 250 miljoonan ihmisen nopeasti kasvavat sisämarkkinat, jota vauhdittaa erityisesti keskiluokan nopea nousu ja kasvava kysyntä.

Indonesian ongelmina ovat olleet budjettivaje, liian alhaiset verotulot sekä poliittisista syistä annetut polttoaineiden ja energian hintojen julkiset tuet. Maan infrastruktuuri ja energiahuolto ovat huonossa kunnossa.

Presidentti Widodo on käynnistänyt tukien leikkauksia ja rakenteellisia uudistuksia, joissa investoidaan miljardeja euroja infrastruktuureihin – erityisesti satama- ja meriväylien kehittämiseen. Hallitus panostaa merkittävästi myös indonesialaisten terveydenhuollon, kansallisen terveysvakuutuksen ja koulutuksen kehittämiseen.

Indonesian liiketoimintaympäristöä parannetaan purkamalla aiemmin raskaita lupa- , lisenssi- ja rekisteröimiskäytäntöjä. Korruptio ja monimutkainen hallinto säilyy kuitenkin tulevaisuuden haasteena.

Investoinneista uusia mahdollisuuksia

Indonesian hallituksen tulevat miljardi-investoinnit luovat suomalaisillekin merkittävän kasvupotentiaalin. Maa satsaa tutkimus- ja kehitystoimintaan ja innovaatioihin. Fokuksessa ovat alueiden ja paikallistalouksien kehittäminen. Eri maakuntiin perustettaviin teknologiapuistoihin haetaan kansainvälisiä tutkimus- ja teknologiahankkeita sekä korkeampaa laatua ja osaamista vaativia teollisia sekä tuotannollisia toimijoita.

Kaikkein lupaavimpia aloja ovat suomalaisen teollisuuden kannalta energia-, biomassa- ja raaka-aineita hyödyntävä ja prosessoiva teollisuus ja investoinnit infrastruktuurin rakentamisessa ja logistisissa järjestelmissä. Myö prosessi- ja tuotanto-osaamista ja konsultointia tarjoaville pk-yrityksille Indonesia on kasvava markkina.

Suomelta Indonesia toivoo yhteistyötä, joka liittyy esimerkiksi tietoyhteiskunnan kehittämiseen, älykkääseen teknologiaan, kestäviin energiaratkaisuihin, biomateriaalin ja biomassan hyödyntämiseen sekä yhteiskunnallisten hallinnollisten ja prosessien kehittämiseen, koulutukseen ja uusien digitaalisten palvelujen rakentamisessa.

Team Finland Future Watch -palvelu järjestää syksyllä 2015 "Emerging markets" -signaalityöpajan yrityksille. Työpajan kohdemarkkinoina ovat Indonesian lisäksi Intia, Myanmar, Kazakstan, Kenia, Tansania, Nigeria ja Etelä-Afrikka.

Eeva Landowski