Yhdessä kehittämällä parempiin tuloksiin – esimerkkinä tietomallinnus

Mallintamisen etuja ovat muun muassa tehokkuus, turvallisuus, logistiikan tehostuminen sekä mahdollisuus energiatehokkuuden mallintamiseen.

”Yhtään isoa rakennushanketta jossa on ammattimaiset tekijät ei tehdä enää piirustuspohjalta Suomessa”, kertoo Skanskan kehitysjohtaja Ilkka Romo.

Rakennuksen tietomalli, Building Information Model (BIM), tarkoittaa rakennuksen ja rakennusprosessin tietojen kokonaisuutta digitaalisessa muodossa. Mallintamisen etuja ovat muun muassa tehokkuus, turvallisuus, logistiikan tehostuminen sekä mahdollisuus energiatehokkuuden mallintamiseen.

Skanskassa on noin 140 iPadia käytössä työmailla. Tietomallista näkee havainnollisesti värikoodeilla onko jokin rakennuksen osa aikataulussaan, myöhässä vai etuajassa. Tämä on käytäntöön tullut sovellus SHOKin Pre-ohjelmasta.

Teklassa BIM-ohjelmistoja on tehty noin 20 vuotta. Alkuvaiheessa sen avulla järkeistettiin rakennuspiirustusten tekoa.

”Suurin hyöty on saavutettavissa rakennustyömaalla. Siellä tyypillisesti 30 % toiminnasta on tavaroiden siirtelyä, 40 % odottelua eri vaiheiden välissä ja vain 30 % on itse tekemistä. Jos kaikilla osapuolilla olisi yhteinen tilannekuva rakennusosan tasolle asti, voitaisiin tyhjäkäyntiä vähentää merkittävästi, sanoo Teklan tuotepäällikkö Jukka Suomi.

Tietomallinnuksen kehittämisessä on käynnistynyt Drumbeat-hanke. Sen taustalla on RYM:n PRE-ohjelma, jossa kehitettiin muun muassa konsepti tietomallien ajantasaiseen linkittämiseen, hallintaan ja verkkojakamiseen. Tulosten päälle rakentuu alan kärkiyritysten t&k-hankkeiden kokonaisuus, jossa mukana ovat Teklan ja Skanskan lisäksi Solibri, Granlund, Parma ja VTT.

Uudelle tasolle pääsemiseen tarvitaan sekä sovellusten kehittäjiä että niiden hyödyntäjiä.
”Yhteistyö hankkeessa on välttämätöntä. Uusien ohjelmien koodaaminen ei ole Skanskan liiketoimintaa. Toisaalta ohjelmistotalot eivät voi kehittää uusia hyödyllisiä tuotteita, elleivät käyttäjät ole kehittämisessä mukana”, summaa Romo.

Drumbeatin ydin on tietomallin hyödyntäminen uudella tavalla. Jatkossa siihen pystytään kytkemään uudenlaisia sovelluksia esimerkiksi tuotannonohjauksen tehostamiseen, ja rakennusten käyttäjätkin pystyvät hyödyntämään tietomallia omassa toiminnassaan.

Hankkeessa panostetaan tiedon käytettävyyteen ja saavutettavuuteen. Sen sijaan, että ladataan satojen megojen tiedostoja joiden käsittelyyn tarvitaan kalliita ohjelmistoja, pyritään saamaan tietoa helposti verkon kautta saataville myös mobiililaitteille. Tässä avautuu myös pk-yrityksille mahdollisuus tehdä uusia sovelluksia ja apseja rakennettuun ympäristöön liittyen.

Tekes on rahoittanut pitkäjänteisesti tietomallinnuksen kehittämistä, ja rahoittaa myös Drumbeatia ja sitä edeltänyttä hanketta. Nyt tavoitteena on nostaa Suomi uudelleen maailman kärkeen mallintamisessa.

”Tekesin tuki riskinotossa on ollut merkittävä”, kertoo Suomi.

”Käynnissä on paljon erillisiä digitaalisuuteen liittyviä asioita. Liikennetiedot, säätiedot, paikkatieto, rakennusten tietomallit ja moni muu asia pitäisi tuoda yhteiseen käyttöön avoimilla rajapinnoilla. Näistä voisi yhdistellä vaikka millaisia hyötysovelluksia asukkaiden käyttöön. Samalla syntyy uutta liiketoimintaa ja myös vientiä, sillä kaupungistuminen jatkaa kasvuaan maailmalla”, kertoo Fiksu kaupunki -ohjelman päällikkö Virpi Mikkonen Tekesistä.

Lisätietoja:

Ilkka Romo, Skanska, puh. 050 520 1596, ilkka.romo(at)skanska.fi
Jukka Suomi, Tekla, puh. 040 510 3101, jukka.suomi(at)tekla.fi
Virpi Mikkonen, Tekes, puh. 050 5577 930, virpi.mikkonen(at)tekes.fi

Eero Lukin