Fiksu kaupunki maailmalla -blogisarja alkaa

Amerikassa kaikki on suurta – ainakin tarinoissa. Ja tarinoita siellä osataan kertoa.

Olisiko tässä meillä suomalaisilla oppimisen paikka? Meillä on maailmanluokan osaamista kaupunkisuunnittelussa, energiatehokkaissa ratkaisuissa ja arkea helpottavissa digitaalisissa palveluissa, mutta niitä ei juurikaan tunneta maailmalla. Olisikohan aika opetella kertomaan suomalaista menestystarinaa?

Tekesin Fiksu kaupunki -ohjelma kokosi joukon kaupunkikehityksestä kiinnostuneita ammattilaisia ja järjesti heille opinto- ja benchmarkingmatkan Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Vierailimme Seattlessa, Tacomassa ja Vancouverissa ja kuulimme kestävien ja älykkäiden kaupunkien menestystarinoita tutustuessamme heidän visioihin, strategioihin, kehityshankkeisiin ja elinkeinopolitiikkaan.

Microsoftin Redmondin kampuksella kuulimme heidän kestävän kehityksen ohjelmista, oman kiinteistökannan energiatehokkuuden hallinnasta ja big datan hyödyntämisestä kaupunkisuunnittelussa. Saimme myös vierailla tulevaisuudessa Microsoftin Envisioning Centerissä ja nähdä miten saatamme asua, elää ja työskennellä jo lähitulevaisuudessa.

Haluamme tarjota uutiskirjeemme lukijoille havaintojamme matkalta ja peilata kokemuksiamme suomalaisten älykaupunkien kehittämiseen. Samalla alamme kokoamaan sitä suomalaista menestystarinaa fiksujen kaupunkien rakentamisesta.

Blogisarjan aloittaa apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen Turusta pohdiskelemalla yhteisen vision ja fokuksen tärkeyttä.

Virpi Mikkonen
Tekesin Fiksu kaupunki -ohjelman päällikkö

Eero Lukin