Ekologinen sähköauto kaupunkilaisten ulottuvilla

EkoRent Oy on tuonut markkinoille uudenlaisen autonvuokrauspalvelun, jossa kaikki vuokrattavat autot ovat sähköautoja. Liiketoimintamalleja on kaksi: yhteiskäyttöautot taloyhtiöille ja yrityksille ja tuntipohjaisesti veloitettava autonvuokraus kenelle tahansa. Auton varaus ja ovien avaaminen onnistuu älypuhelimella tai tekstiviestillä.

ITS Finlandin mukaan autoa ajetaan noin 42 kilometriä vuorokaudessa ja auto seisoo käyttämättömänä jopa yli 95 prosenttia ajasta. Näillä käyttöasteilla oman auton omistaminen ei ole järkevää.

Sähköautot sopivat erinomaisesti lyhyille ajomatkoille ja seisonta-aikojen aikana niitä voidaan ladata. Tuntipohjaisen vuokrauspalvelun ansiosta käyttäjän ei tarvitse maksaa turhista seisonta-ajoista, vaan ainoastaan siitä ajasta, jonka autoa käyttää.

Ekologinen sähköautojen vuokraus- ja yhteiskäyttöpalvelu on EkoRentin toimitusjohtaja Juha Suojasen idea. Hän on pitkään ollut kiinnostunut uusiutuvista energioista ja sähköautoista.

EkoRentin keskeisin asiakasryhmä ovat kaupunkilaiset, jotka käyttävät pääasiallisesti julkisia kulkuvälineitä, mutta jotka satunnaisesti tarvitsevat autoa. Toinen tärkeä kohderyhmä ovat yritykset ja taloyhtiöt, joille yhteiskäyttöautoista koituisi merkittäviä säästöjä.

Mihin EkoRentin palveluiden erinomaisuus perustuu?

”Vuokraamalla edullisen EkoRent-auton myös tavallinen kuluttaja pääsee kokeilemaan ympäristöystävällistä sähköautoa, joka ei tuota CO2-päästöjä. Kyseessä on kokonaan uusi palvelu ja olemme kehitystyössämme tähdänneet erityisesti sen helppokäyttöisyyteen. Tässä tavoitteessa olemme saadun asiakaspalautteen perusteella myös onnistuneet.”

”Vuokrauspalveluun rekisteröitymiseen netissä tarvitaan ajokortti ja pankki- tai luottokortti. Sovelluksesta näkee lähinnä vapaana olevan auton, varaus ja ovien avaaminen onnistuu joko älypuhelimella tai tekstiviestillä. Olemme valinneet palvelupisteet siten, että niihin pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä ja että niiden ympärillä on asutusta sekä yrityksiä. Vasta vajaan vuoden käytössä olleessa palvelussa on nyt jo yli 900 jäsentä.”

”Parhaillaan keskitymme erityisesti sähköautojen yhteiskäyttöpalvelun kehittämiseen. Tällä voisi olla suora vaikutus myös kaupunkisuunnitteluun, sillä kaavoitus sanelee uuden rakennuksen autopaikkojen määrän. Esimerkkilaskelman mukaan yksi maanalainen parkkipaikka maksaa Helsingissä jopa yli 50 000 euroa. Mikäli taloyhtiöiden parkkipaikoista neljä prosenttia tulee yhteiskäyttöautojen käyttöön, laskee parkkipaikkojen kokonaismäärä 20 prosenttia. Esimerkkinä olevan keskisuuren rakennuskohteen säästöt ovat yli miljoona euroa. Puhutaan siis merkittävästä parannuksesta ja kustannuksien leikkaamisesta.”

”Säästöjä karttuu asukkaille suoraan uuden asunnon ostohinnassa sekä mahdollisuudesta luopua kakkosautostaan, kenties myös ykkösautostaan. Rakennuttaja säästää rakennuskustannuksissa, kun autopaikkoja ei tarvitse tehdä niin paljon ja tämä näkyy toivottavasti asuntojen hinnoissa. Myös ympäristö kiittää, kun käyttöön saadaan puhtaita sähköautoja. Häviäjiä ei siis ole.”

Millaista kansainvälistä yhteistyötä etsitte?

”Maailmalle tähtäämme yhdessä sopivien kumppaneiden kanssa. Näitä keskusteluja käymme jo eri tahojen kanssa. Koska sähköautoilu on Suomessa vielä varsin uutta ja konseptimme ainutlaatuinen, vaatii kansainvälisille markkinoille meno myös kumppaneiltamme rohkeutta kokeilla jotain erilaista.”

Lisätietoja
Juha Suojanen, toimitusjohtaja, puh. 040 707 1091, juha.suojanen(at)ekorent.fi

www.ekorent.fi

EkoRent on mukana Smart City Expo World Congress 2015 -tapahtumassa, joka järjestetään 17.–19.11.2015 Barcelonassa Espanjassa. Poikkea Suomen paviljongissa ja tutustu Smart City -osaamiseemme!

www.smartcityexpo.com

Eero Lukin