EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta 16,8 miljoonan euron rahoitus polttoainejoustavien laivamoottorien tutkimukselle

Vaasan yliopisto on mukana isossa EU:n Hercules-2-hankkeessa. Hanke on kokonaisuudessaan 16,8 milj. euron suuruinen. ”Vaasan yliopisto saa 1,5 miljoonaa euroa EU-rahoitusta tähän projektiin”, professori Seppo Niemi sanoo Vaasan yliopiston Research News -julkaisussa.

Hercules-2 on kahden suuren eurooppalaisen moottorivalmistajan Wärtsilän ja MAN Diesel & Turbon yhteishanke, jossa on Vaasan yliopiston lisäksi mukana 11 yritystä, 15 yliopistoa ja 5 tutkimuslaitosta. Vaasan yliopistolla on yhteistyötä useamman energia-alan yrityksen kanssa, muun muassa Dinex Ecocatin kanssa.

Hankkeen tavoitteena on kehittää polttoainejoustava laivamoottori. Hanke on kolmivuotinen.

”Tavoitteena on polttoainejoustavuuden parantaminen eri polttoaineiden välillä, modernien ohjausjärjestelmien kehittäminen sekä päästöjen merkittävä vähentäminen, kertoo Niemi.

”Tekes on INKA-ohjelman kautta ollut mukana rahoittamassa Vaasan yliopiston EnergyLab-hanketta, ja myös Vaasan energiaklusteria, jonka johdolla on rakennettu kansallista yhteistyötä Porin ja Lappeenrannan kanssa. INKA-ohjelmassa pyritään laajempaan vaikuttavuuteen. Tavoitteena on kasvattaa kansallisista hankkeista eurooppalaisten kumppanien avulla suurempia kokonaisuuksia, kuten tässä Horisontti 2020 -jatkorahoituksella on saatu aikaan”, kertoo INKA-ohjelman päällikkö Markku Koponen.

Lisätietoja

 

Soile Thalén