ETLA selvittää terveydenhuollon tuottavuutta ja arvonluontia

Missä ja miten lopulta syntyy terveydenhuollon jalostusarvo? Entä onko julkisella ja yksityisillä palveluntuottajilla tässä kohtaa tuottavuuseroja? Siinä muutamia avainkysymyksiä, joihin Etlan tutkijat hakevat vastauksia yhdessä monitieteellisen tutkimusryhmän kanssa.

hammashoitokuvaJulkisten ja yksityisten terveydenhuoltopalveluiden tuottavuuseroista on kinasteltu vuosikausia paitsi meillä Suomessa myös kansainvälisesti. Nyt tähän varsin kuumaksi osoittautuneeseen perunaan on tartuttu Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlassa.

Se on ottanut urakakseen selvittää, millainen on terveydenhuollon arvonluomisprosessi, miten sen eri toimijoiden tuottavuus eroaa toisistaan ja mitkä toimijat lopulta "kaappaavat" eniten arvoa.

Arvonluonti terveydenhuollossa -tutkimusryhmä koostuu mm. kansantalouden, lääketieteen ja tekniikan asiantuntijoita. Kansainvälisinä kumppaneina ovat amerikkalainen Northwestern University ja Scuola Superiore Sant´Anna Italiassa.

Uusia uria avaava tulokulma

Etlan tutkijan Martti Kulvikin mukaan hanke on kansainvälisestikin uraa uurtava. Arvonluontiin liittyvät kysymykset ovat taloustieteilijöille arkea, mutta terveydenhuollossa niitä ei ole mikrotasolla juurikaan sovellettu.

"Terveydenhuollossa on edessä isoja ja vaikeita muutoksia, joissa myös arvonluontiprosessit muuttuvat. Ilman kunnollista tietoa ja ymmärrystä näistä rakenteista on vaikea ennakoida muutosten vaikutuksia palvelujen saatavuuteen ja laatuun, alan kasvumahdollisuuksiin sekä koko järjestelmän kestävyyteen", Kulvik tiivistää.

Suomessa muutospaineita luovat muun muassa EU-säädösten myötä lisääntyvä valinnanvapaus palveluntuottajien suhteen, Venäjältä tuleva terveysturismi, alan konsolidaatiokehitys, ulkomaisten toimijoiden aktivoituminen sekä erikoisosaamista vaativien työtehtävien hajaantuminen maantieteellisesti eri paikkakunnille.

Tulokset voivat yllättää

Jalostusarvon muodostumista sekä julkisen ja yksityisen sektorin eroja tutkitaan mm. hammashoitopalveluissa, lonkkaleikkauksissa sekä vaativissa neurologisissa hoidoissa. Saatuja tuloksia verrataan myös vastaaviin toimenpiteisiin Italiassa ja Yhdysvalloissa.

Kulvik odottaakin tuloksia mielenkiinnolla. Myös hankkeessa mukana olevat palveluntuottajat kaipaavat tietoa kuumeisesti, auttaahan se kehittämään omaa toimintaa ja kilpailukykyä tuottavampaan suuntaan.

"Viimeaikaiset tutkimuksemme ovat osoittaneet, ettei esimerkiksi perinteisen teollisuuden arvonlisä välttämättä synnykään enää siellä, missä on luultu. Tämä saattaa nousta esin myös terveydenhoitopalveluissa", Kulvik toteaa.

Ensimmäisiä tuloksia odotellaan ensi vuoden puolella.

Teksti: Timo Sormunen/Recommended Finland

Pia Mörk