Ei koodaamista – FIMECC kohtautti opiskelijat kehittämään oikeita liiketoimintaratkaisuja

FIMECC Oy:n yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston kanssa ensimmäistä kertaa järjestämä Innovation Camp -tapahtuma keräsi tällä viikolla 120 opiskelijaa TAMKista, TTY:ltä ja eurooppalaisesta BEST-vaihto-opiskelijaorganisaatiosta ratkomaan todellisia business-maailman caseja.

Mukana oli 10 yritystä, joista kuusi tarjosi tapahtumaan oman pulman ratkaistavaksi opiskelijoille. Casen tarjosivat Fastems Oy Ab, Konecranes Oyj, Sandvik Mining and Construction Oy, Solita Oy, Tana Oy ja TTS Liftec Oy. Lisäksi mukana esittäytymässä ja verkottumassa olivat Kalmar, Framery Oy, Leanware Oy ja Wapice Oy.

”Ei koodaamista – vaan kehitetään poikkitieteellisin tiimein ensimmäistä kertaa Suomessa liiketoimintaratkaisuja!” Tällä ohjeistuksella tapahtuman avasi Jouko Koskinen FIMECCistä. Kolmen päivän ajan opiskelijat saivat yritysten sekä TAMKin ja TTY:n opettajien tukemana kehittää tiimeinä omat ehdotuksensa.           

Kolmipäiväinen tapahtuma huipentui Innovation Camp -juhlaan, jossa julkistettiin voittajat. Kukin yritys valitsi omista tiimiehdotuksistaan oman voittajan ja yritykset yhdessä äänestivät näistä koko Campin voittajan. Kilpailu oli tasaista ja kovaa kauttalinjan ja ”best of the best” -tiimin valinta ratkesi lopulta yhdellä pisteellä.

Koko kilpailun voitti Sandvikin case-voittaja, jonka ehdotuksen perustana oli ajatus siitä, että markkinavoimia vastaan taisteleminen on kallista.

”Idea case-ehdotuksellemme tuli heti ensimmäisenä päivänä – miksi taistella piratismia vastaan vaan voisiko sitä jotenkin hyödyntää”, muisteli Janne Soili, TAMK,  heidän casensa ratkaisun syntymistä.

Uusien anturikeksintöjen ja algoritmien avulla Sandvik voi kerätä dataa omista ja mahdollisista kopiotuotteista kaivoskoneissa, mikä kertoo tuotteiden kannattavuuden eron. Keskeinen idea oli kuitenkin palvelutuote, jossa mentiin varaosien yli todelliseen ”Beyond Spare Parts” -arvontuottoon asiakkaalle malmitappioiden ja raakkulaimennuksen termein. Opiskelijat saivat lähtiäisiksi pikakurssin kaivoksen liiketoiminnan termeihin ja avasivat sillä tien voittoon.

Sandvikin Pasi Julkunen kiitteli voittajatiimiä ennakkoluulottomasta asenteesta ja kertoi itse lähteneen tapahtumaan mukaan avoimin mielin ja ilman ennakko-odotuksia:

”Minua hämmästytti, kuinka vakavasti opiskelijat ottivat tämän case-työskentelyn, he tekivät tiistai- ja keskiviikkoillan pitkälle töitä ja kyselivät paljon lisätietoa. Meillä on lopputuloksena paljon hyviä ideoita mukaan vietävänä.”

Pasi myös kertoi kuinka suuri anti on myös yritykselle päästä tukemaan opiskelijoita tällaisessa ”työelämään tutustumisessa”, tämä panos tulee yritykselle varmasti jossain kohtaa takaisin.

Pelillisyyden, vuorovaikutteisuuden ja jatkuvan oppimisen tuominen älykkäisiin koneisiin ja laitteisiin oli toiseksi tulleen TANA-casen voittajatiimin idean ydin.

”Saimme erittäin hyviä ideoita, joita voimme lähteä testaamaan kentälle asiakkaan kanssa. Ilman muuta olemme toisenkin kerran mukana ja tästä oppineena osaamme itsekin valmistautua seuraavaan kertaan vielä paremmin sekä casen luomisessa että pohjustamisessa”, Petri Kuikka Tana Oy:stä kertoi.

Paitsi että tapahtuma toi yrityksille caseihinsa opiskelijoiden ratkaisuehdotuksia, kokivat yritysedustajat, että tällaiset tapahtumat ovat hyviä kohtaamispaikkoja yritystenkin kesken.

”Oli mielenkiintoista huomata, että kaikkien meidän kehittämisaihealue oli samansuuntainen. Yritysten pitäisi tehdä enemmän ääneen ajattelua ja yhteistyötä. Meidän suurin kilpailija on yhteinen ja se on Suomen rajojen ulkopuolella”, mietti tapahtuman antia Harri Nieminen Fastemsilta.

Tätä havaintoa vasten yritysryhmä suunnitteli FIMECCin kanssa perustettavaksi avoimentiedon yhteisön, joka kokoontuisi muutaman kerran vuodessa virtuaalisesti pohtimaan yhdessä samoja aihepiirejä.

Lisätietoja

Pasi Julkunen, Sandvik Mining & Construction Oy, pasi.julkunen(at)sandvik.com, 040 527 1000
Petri Kuikka, Tana Oy, petri.kuikka(at)tana.fi, 044 558 7964
Harri Nieminen, Fastems Oy, harri.nieminen(at)fastems.com, 050 568 5081
Lasse Eriksson, Konecranes Oyj, lasse.eriksson(at)konecranes.com, 050 384 1715
Mikko Väätäinen, Solita Oy, mikko.vaatainen(at)solita.fi, 044 750 4464
Timo Paunonen, TTS Liftec, timo.paunonen(at)tts-liftec.fi, 040 179 2333
Jouko Koskinen, FIMECC Oy, jouko.koskinen(at)fimecc.com, 040 820 2388
Hannu Kivilinna, TAMK, hannu.kivilinna(at)tamk.fi, 050 098 1118
Kari Koskinen, TTY, kari.t.koskinen(at)tut.fi, 040 063 4242

Sanna Nuutinen