Digiajan biologiselle sisäilmanpuhdistajalle koko maailma on markkina

Jyväskyläläisen NaturVentionin kehittämä älykäs aktiiviviherseinä yhdistää puhtaan luonnon, huipputeknologian ja skandinaavisen designin. Maailman saastuneet metropolit tarjoavat huikean markkinapotentiaalin.

NaturVentionin ainutlaatuinen älykäs aktiiviviherseinä Naava Smart hyödyntää luonnon miljardien vuosien aikana toimivaksi hiomaa konseptia. Kasvit sitovat, hajottavat ja käyttävät ravinnoksi ilman epäpuhtauksia. Naava Smart imee sisäilman kasviensa juuriston kautta, jossa elävä mikrobikanta hajottaa ilman epäpuhtaudet ravinnokseen. Luonnonmukainen ilmanpuhdistus luo terveellisempää ilmaa kuin koneellisesti käsitelty vastaava.

Seinä mittaa jatkuvasti 14 muuttujaa ja optimoi sisäilmastoa terveyden kannalta parhaaksi mahdolliseksi. Sääsatelliittien avulla se huomioi ulkoilman merkityksen sisäilmaston laatuun ja ohjaa automaattisesti kastelua, ilmankiertoa ja valaistusta.

Suurkaupungit suurin kohdemarkkina

"Ihminen viettää yli 90 prosenttia ajastaan sisätiloissa hengittäen keskimäärin 14 kiloa sisäilmaa päivässä. Selvitysten mukaan sisäilma on usein 2–5 kertaa saastuneempaa kuin ulkoilma. Ongelma ei koske pelkästään vanhoja rakennuksia. Myös uudisrakennusten sisäilma sisältää usein suuria määriä kemikaaleja. Kolmasosasta uudisrakennuksia valitetaan ilmanlaadun kemikaalien vuoksi", sanoo perustaja Aki Soudunsaari.

NaturVentionin päämarkkinat ovat maailman suurimmat ja saastuneimmat kaupungit, kuten Peking, Tokio, Pariisi ja Lontoo. Niissä sisäilma ei parane ikkuna avaamalla, vaan asia on juuri päinvastoin.

"Markkinat ovat globaalit. Kiinassa 70 prosenttia ihmisistä elää alueella, jossa ilmanlaatu alittaa WHO:n suositukset. Pohjois-Amerikassa epäterveellisen sisäilman aiheuttamat terveysongelmat ovat yhteiskunnalle 200 miljardin dollarin vuotuinen taakka. Me tarjoamme suurkaupunkien asukkaille mahdollisuuden valita millaista ilmaa he hengittävät."

Tekes auttaa kansainvälistymään

"Tekesin rahoitus on auttanut merkittävästi NaturVentionin tuotekehitystä ja kansainvälistymisen valmiuksien rakentamista. Olemme pystyneet tekemään yhteistyötä eri alojen ammattilaisten kanssa, keskittymään tärkeimmiksi kokemiimme asioihin ja luomaan laadukasta tutkimusta. Tekesin rahoituksella olemme rakentaneet vahvaa pohjaa kansainvälistymiselle, teknologian kehittämiselle ja tutkimukselle. Lisäksi olemme rekrytoineet osaavaa henkilöstöä", Soudunsaari kertoo.

"Olemme pystyneet ottamaan enemmän tulevaisuutta rakentavia riskejä, joiden tuotto näkyy kannattavassa globaalissa liiketoiminnassa kysyntänä ja vientinä. Mitkään näistä eivät olisi olleet mahdollisia ilman Tekesin rahoitusta."

Kuva: NaturVention

Kaj Nordgren