Bisnestä lääkkeiden aitouden varmistuksesta

Servicepoint Kuopio kehittää Tekesin Teollinen internet -ohjelman projektissa valmiuksiaan lääkepakkausten serialisointiin perustuvaan liiketoimintaan.

Serialisoinnissa lääkepakkaus saa valmistuslinjan loppupäässä sarjanumeron, joka identifioi tuotteen pakkauksen tarkkuudella. Kahdella lääkepakkauksella ei ole koskaan samaa sarjanumeroa; sama kuin setelien kanssa. Tavoitteena on estää lääkeväärennösten ja -kopioiden pääsy markkinoille. Koko tuotantoketju, jakelu (lääketukut, apteekit) mukaan lukien, voi tarkistaa sarjanumeron ja verrata sitä verkkotietokantaan. Tulevaisuudessa tarkistuksen voi tehdä kuluttajakin esimerkiksi älypuhelimen kameralla.

"Haluamme kehittyä serialisointiautomaation tuottajaksi. Se tapahtuu lisäämällä tietokannasta saatujen sarjanumeroiden jako ja tulostus lääkepakkausten tuotantoautomaatioon. Tämä edellyttää pilvessä toimivaa sarjanumeropankkia, joka jakaa sarjanumeroavaruuden valmistajille ja vastaanottaa tiedon käytetyistä numeroista", kertoo Iiro Jantunen Servicepoint Kuopiosta.

Maailmalla on kilpailua, mutta serialisointi on lääketeollisuudessa vielä uusi asia. EU on edellyttämässä serialisoinnin käyttöönottoa vuoden 2018 loppuun mennessä. Tämä koskee myös niitä EU:n ulkopuolisilta valmistajilta, jotka vievät tuotteita EU-alueelle.

"Tulevaisuudessa yrityksemme on haluttu kumppani lääke- ja muun teollisuuden serialisoinnin käyttöönottoprojekteissa."

Teollinen internet – liiketoiminnan vallankumous

Kuva: Servicepoint Kuopio

Kaj Nordgren