Biojalostamokilpailu kirvoitti 1,5 miljardin ehdotukset

Spinnova Oy:n puukuitulankahanke biojalostamokilpailun voittoon.

Spinnova Oy voitti puukuitulankahankkeellaan työ- ja elinkeinoministeriön järjestämän biojalostamokilpailun. Kaksi muuta palkittua ehdotusta ovat Biovakka Suomi Oy:n biokaasun, ravinteiden ja liikennepolttoaineiden tuotannon yhdistävä konsepti ja Kemijärvi konsortion ehdotus uusien biomateriaalien ja -kemikaalien tuotannosta kotimaisella teknologialla.

"Biotaloudesta voi syntyä radikaaleja innovaatioita", Tekesin pääjohtaja Pekka Soini arvioi. Hän oli mukana kilpailun tuomaristossa arvioimassa ehdotuksia.

Palkintoraadin mukaan jyväskyläläisen Spinnova Oyn kuitulankateknologia edustaa läpimurtoteknologiaa, joka voi luoda tulevaisuudessa merkittävää liiketoimintaa. VTT:llä alkunsa saaneessa teknologiassa puukuidusta voidaan kehrätä suoraan lankaa.

Kilpailuun tuli 13 ehdotusta biotalouden eri osa-alueilta. Ehdotusten koko vaihteli alle miljoonan euron demonstraatiolaitoksista satojen miljoonien eurojen investoinnit vaativiin biojalostamoihin. Ehdotusten sisältämät investoinnit ovat yhteensä noin 1,5 miljardia euroa.

Työ- ja elinkeinoministeriö on koonnut julkisia tahoja edustavan rahoittajaryhmän, joka koordinoi ja auttaa kolmen parhaan ehdotuksen investointivaiheen julkisen rahoituksen hankinnassa. Voittaja saa myös 100 000 euron palkinnon.

 

Kuvassa vasemmalta Spinnova Oy:n teknologiajohtaja Juha Salmela, Tekesin pääjohtaja Pekka Soini ja Spinnova Oy:n toimitusjohtaja Janne Poranen.
Kuva: Suvi Takala

Anne Palkamo