Annetaanko muiden viedä rahat?

Euroopan investointipankki järjesti yhteistyössä Tekesin kanssa Supporting Innovation in Finland -tapahtuman Helsingissä 5.2. Tapahtuma keräsi paikalle yksityisen ja julkisen rahoitusalan ja yritysten johtajia ja asiantuntijoita kuulemaan EU:n ja Euroopan investointipankin ja -rahaston (EIB/EIF) uusista rahoitus- ja lainamahdollisuuksista Suomessa. 

Supporting Innovation in Finland seminarTapahtumassa esiteltiin Euroopan unionin uuden rahoituskauden InnovFin -rahoitusmahdollisuudet. Marjut Santoni Euroopan investointirahastosta totesi, että olisi kiire löytää suomalainen pankki tai muu toimija välittämään InnovFin -rahoitustuotteita pk-sektorille.

Tapahtuman avaussanat oli lausumassa työ- ja elinkeinoministeriön Petri Peltonen, joka vastaa ministeriössä elinkeino- ja innovaatioasioista. Peltosen lisäksi tervetulosanat oli kertomassa Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jonathan Taylor. Paneelikeskustelussa, jossa oli mukana muun muassa Tekesin pääjohtaja Pekka Soini, pohdittiin miten suomalaisia innovatiivisia kasvuvaiheen yrityksiä tuettaisiin parhaiten.

"Kasvuyritysten tulisi tehdä enemmän yhteistyötä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa. Lisäksi meidän tulisi ajatella asioita laajemmin ja tehdä asioita yhdessä, esimerkiksi pohjoismaisella tasolla. Myös eläkeyritykset voisivat sijoittaa kasvuyrityksiin enemmän," Pekka Soini pohti.

Suomessa ei täysin ole ymmärretty EU:n ja EIB:n rahoituksen mahdollisuuksia. Suomessa tulisi tehdä kiireesti jotain, etteivät EU:n ja EIB:n rahat menisi Suomesta ohi muihin Euroopan maihin.

Mitä rahoitusta on tarjolla?

  • Suuret yritykset; lainaa 25-300M (haetaan suoraan EIB:lta)
  • Suuret yritykset, max 3000 henk; lainaa 7,5-25M (haetaan pääsääntöisesti suoraan EIB:lta)
  • Pk-yritykset;  laina max 7,5M, lainavälittäjiä etsitään Suomesta
  • Rahastot; EIF sijoittaa vuosittain 1,6 miljardia eurooppalaisiin pääomasijoitusrahastoihin

Lisätietoa

 

Miia Linnusmaa