Verso-ohjelma loi kokonaan uudet eväät ohjelmistoalan kasvulle

Tekesin Verso – Vertical Software Solutions -ohjelma oli aikansa suunnannäyttäjä pk-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen vaatimusten esiin nostamisessa.

Vuosina 2006–2010 toiminut Verso toi monia uusia käytäntöjä Tekesin toimintaan. Ohjelmassa korostettiin voimakkaasti liiketoimintaosaamisen kehittämistä uusien tuotteiden ja sovelluskehityksen rinnalla. Valittuina toimialoina olivat mm. kauppa, rakentaminen, finanssiala sekä pelit.

Ohjelman koordinaattoreina toimivat ohjelmistoalan kokeneet yrittäjät, jotka sparrasivat kädestä pitäen mukana olleita yrityksiä. Verso tarjosi uusiin liiketoimintamalleihin ja avautuviin markkinoihin liittyviä selvityksiä, useita erilaisia verkottumistilaisuuksia ja työpajoja sekä yleistä liiketoiminnan kehittämiseen liittyvää neuvontaa, kuten viestinnän ja pitchien rakentamista. Myös nykyään Facebookissa toimiva suosittu ryhmä, Play Finland, sai alkunsa Versossa – ensin verkkosivustona, interaktiivisena pelinä ja pelikortteina.

Verso-ohjelmaan osallistuneista yrityksistä merkittävä joukko on menestynyt mm. vuotuisissa Deloitte Technology Fast 50 -kasvuyritysten vertailuissa. Nopeasti kasvaneiden yritysten joukossa ovat mm. Applifier Oy, Ecolane Oy, Descom Oy, Documill Oy, Housemarque Oy, ComIQ Oy, ZEF Oy, Sievo Oy sekä Analyse2 Oy. Nopeimmin kasvaneet yritykset ovat yltäneet myös vastaavalle kansainväliselle vertailulistalle.

Ohjelman tähtiyritykset Supercell Oy ja Rovio Entertainment Oy ovat onnistuneet pääsemään huimilla kasvusaavutuksillaan globaaliin tietoisuuteen. Tekesin systemaattinen pelialan rahoitus on osoittanut, että merkittävä panostus tiettyyn fokusalueeseen riittävän pitkällä aikavälillä tuo tulosta.

Esineiden ja teollinen internet tulevat – suomalainen softaosaaminen tärkeämpää kuin koskaan

Ohjelmistoala on ollut useita vuosia ripeimmin kasvavia toimialoja Suomessa ja selkeästi Tekesin suurin asiakasryhmä. Uusimpina megatrendeinä liiketoimintaan vaikuttavat pilvilaskenta (Cloud computing), sosiaalinen media, mobiliteetti ja suurten tietomäärien hallinta (Big data), jotka tuovat uudistumisen painetta ja mahdollisuutta kaikille tietotekniikka-alan yrityksille. Samat muutosvoimat ja niiden kautta avautuvat ovet muokkaavat voimakkaasti myös muita palvelualoja sekä teollisuutta.

"Verson opit ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan. Ohjelmistojen käyttökohteiden määrä kasvaa nopeammin kuin osaamme kenties kuvitella. Kymmenien miljardien laitteiden esineiden internet ja teollinen internet luovat ennen näkemätöntä kysyntää huippuluokan kotimaiselle softaosaamiselle, jonka avulla suomalaisten yritysten kilpailukyky pysyy iskussa myös jatkossa", sanoo palvelujohtaja Risto Setälä Tekesistä.

Verso – Vertical Software Solutions: katsaus ohjelman toimintaan (pdf)

Katso myös Verson ja muiden Tekesin ohjelmistoalan ohjelmien arviointiraportti: Evaluation of Tekes' software related programmes (pdf)

Kaj Nordgren