Tekesin ja kiinalaisen Fudanin yliopiston yhteistyö jatkuu – yritysten kokemukset erinomaisia

Fudan iLab -ohjelmassa kiinalaiset MBA-opiskelijat tekevät liiketoimintasuunnitelman suomalaisille pk-yrityksille Kiinan markkinoille. Kaksi vuotta käynnissä ollut ohjelma saa jatkoa yritysten erinomaisten kokemusten perusteella.

Tekes ja arvostettu Shanghaissa sijaitseva Fudanin yliopisto kirjoittivat sopimuksen yhteistyön jatkosta 2.7.2014 Shanghaissa. Fudanin ohjelmaan on kahden vuoden aikana osallistunut yhteensä kymmenen suomalaista yritystä. Niiden kokemukset ohjelmasta ovat olleet pääsääntöisesti erinomaisia.

Sairaaloille muovituotteita valmistava Serres lähti mukaan Fudanin ohjelmaan saadakseen lisää tietoa alansa tärkeimmistä markkinoista Aasiassa ja rakentaakseen jakelijaverkostoa Kiinaan. Serres on toiminut Kiinassa vuodesta 2005 lähtien ja sen kehittämiä ratkaisuja on jo käytössä tärkeimmissä Pekingin ja Shanghain sairaaloissa. Serreksen aluevientipäällikkö Valtteri Mujunen kuitenkin toteaa, että Kiinan markkinoiden ja päätöksenteon ymmärtäminen vaatii luotettavan ja motivoituneen paikallisen partnerin, jonka löytämiseen on käytettävä riittävästi aikaa ja resursseja.

Yhteistyö MBA-tiimin kanssa on Mujusen mukaan sujunut hyvin, vaikka aikaero ja kielitason erot luovat oman haasteensa. Hän korostaa, että yhteistyön sujuvuus riippuu paljon siitä kuinka paljon yritys itse siihen panostaa ja kuinka paljon Fudanin MBA-tiimiä tuetaan työssään. Serres on toiminut kansainvälisillä markkinoilla jo vuodesta 1988 lähtien ja sen liikevaihdosta noin 95% tulee viennistä. Kasvua haetaan päämarkkina-alueilta Euroopasta ja Aasiasta.

Tämän vuoden Fudan iLab -ohjelmassa olivat mukana myös kosmetiikkavalmistaja Lumene, valmistavalle teollisuudelle 3D-simulointiohjelmistoa tarjoava Visual Components, tekstiilituotevalmistaja ja sisustuspalvelutarjoaja Vallila Interior sekä BioGTS, bioenergiaratkaisujen ja energiatehokkaan rakentamisen asiantuntijayritys.

”Pk-yritykset ovat Suomen talouden selkäranka ja niiden kasvun ja kansainvälistymisen tukeminen on Tekesille ensiarvoisen tärkeää. Fudanin ja muiden Tekesin Market Access -ohjelmien kaltaiset räätälöidyt palvelut auttavat suomalaisia pk-yrityksiä kansainvälisille markkinoille, joille pääseminen yksin olisi erittäin vaikeaa ja sisältäisi monia riskejä. Tekes jatkaa tällaisen toiminnan kehittämistä myös tulevina vuosina”, sanoo kasvuyritysten palveluista Tekesissä vastaava johtaja Martti Äijälä.

Lue lisää: Fudan iLab -ohjelma

Lue myös: Kiina avautui iLab-ohjelman suomalaisyrityksille

Laura Elo