Tekes SuomiAreenassa: Neljä kokemusta itsensä mittaamisesta

Itsensä mittauslaitteet patistavat liikkumaan, totesivat uutisankkuri Kirsi Alm-Siira, biohakkeri Teemu Arina, johtaja Minna Hendolin Tekesistä ja valmentaja Juhani Tamminen Tekesin tilaisuudessa SuomiAreenassa. Ilmiö synnyttää myös ison liiketoimintamahdollisuuden Suomelle.

Näin itsensä mittaaminen parhaimmillaan toimii.

Uutisankkuri Kirsi Alm-Siira testasi tänä kesänä Myontecin Mbody-älyhousuja urheillessaan. Housut mittaavat lihasten toimintaa jaloissa treenien aikana ja purkavat tiedon helposti ymmärrettäväksi tiedoksi.

Alm-Siira käytti housuja juostessaan, salilla, aerobicissa, pyöräillessään ja joogatessaan.
Alm-Siiralle data kertoi, että hänen jalkansa ovat eri vahvuisia.

”Olin pannut asian merkille, mutta olin ajatellut, että se liittyy ikääntymiseen. Nyt kun olen saanut tiedon, voin tehdä asialle jotain.”

Tämän lisäksi analyysi osoitti Alm-Siiralle, että aerobic onkin hänelle parempi urheilumuoto kuin juoksu.

”Olin pitänyt juoksua parhaana harjoittelumuotona.”

Helppokäyttöisyys tärkeää

Itsensä mittaamisella tarkoitetaan erilaisia tapoja ja välineitä, joilla yksilö saa entistä tarkempaa tietoa elimistönsä toiminnasta esimerkiksi urheillessa, nukkuessa ja töissä. Perinteisesti laitteet ovat tarkoittaneet esimerkiksi sykemittaria. Uudet tuotteet koostuvat laitteesta ja palvelusta, joka laitteen tuottaman tiedon avulla analysoi esimerkiksi käyttäjän unen tai harjoituksen laatua.

Alm-Siiran lisäksi Tekesin pyynnöstä erilaisia itsensä mittaamiseen liittyviä laitteita testasivat johtaja Minna Hendolin Tekesistä ja valmentaja Juhani Tamminen. Polarin Loop-ranneketta testannut Tamminen huomautti, että tärkein yksittäinen tekijä laitteissa on se, että ne patistavat liikkumaan.

”Tarvitsemme ennen kaikkea sitä muistutusta, että hyvä ystävä sinä et liiku riittävästi”, Tamminen sanoi.

Hendolin testasi sydämen toimintaa seuraavaa PulseOnin-ranneketta.

Kaikkien mielestä nyt markkinoille tulleet ja tulossa olevat laitteet ovat helppokäyttöisiä.

”Datalla ei ole mitään merkitystä jos ei ymmärrä, mitä se tarkoittaa. Kuluttajatuotteen pitää olla siksi erittäin yksinkertainen”, Alm-Siira totesi.

Mittaaminen luo kartan

Kolmikon kokemukset liittyvät itsensä mittaamiseen ja biohakkerointiin, jonka tunnetuimpia edustajia Suomessa on Teemu Arina.

Arina painotti, että laitteiden tuottama tieto on lähtökohta, jonka avulla voi korjata vaivaansa, vaikkapa heikkoa unta.

”Mittaaminen luo kartan, jonka avulla voi kehittää itseään eteenpäin”, Arina sanoi.

Kerätty tieto, siitä tehty analyysi ja analyysista saadut oivallukset kirittävät kuntoilijaa entistä parempaan treeniin.

”Kun saat koko ajan palautetta, haluat pelinomaisesti kehittää omaa terveyttäsi.”
Parhaimmillaan yleistyneet tavat mitata omaa hyvinvointia näkyvät kansanterveydessä, kun jokainen osaa itse pohtia riittävän urheilun, ravinnon ja levon merkitystä omaan terveyteen.

Iso bisnesmahdollisuus

Tekes valitsi SuomiAreenan tilaisuuden teemaksi terveysteknologian ja itsensä mittaamisen, sillä kyseessä on voimakkaasti kasvava toimiala.

Ilmiö tarjoaa paitsi mahdollisuuksia oman kunnon ja hyvinvoinnin kehittämiseen, mutta antaa myös suomalaisyrityksille uusia mahdollisuuksia liiketoimintaan.

Markkinaa kasvattaa se, että teknologia on kypsymässä huippu-urheiluista isomman väestönosan käytettäväksi.

”Aiemmin vain urheiljoiden käyttämät laitteet alkavat olla kaikkien saatavilla”, Arina sanoo.

Tekes on tukenut vuosien varrella useita yrityksiä, jotka ovat kehittäneet erilaisia itsensä mittaamiseen liittyviä laitteita.

”Suomessa on paljon menestyksiä terveysteknologiassa.. Meille on perinteisiä onnistumisia, kuten Polar ja Suunto. Nyt alalla on 50-60 lupaavaa startupia, jotka pyrkivät kansainväliseen kasvuun”, Minna Hendolin sanoi.

Juhani Tamminen käytti jo vuosia sitten menestykkäästi erilaisia itsensä mittaamisen välineitä jääkiekkoilijoita valmentaessaan, vaikka ilmiöllä ei vielä silloin ollut nykyistä nimeä. Nyt Tamminen uskoo Suomen mahdollisuuksiin kasvavilla terveysteknologiamarkkinoilla.

”Historia on osoittanut, että olemme teknologiassa kovia. Terveysteknologia on iso mahdollisuus, sillä kaikki maailmassa ovat kiinnostuneet terveydestään.”

Josi Tikkanen