Tekes SuomiAreenassa: Itsensä mittaaminen synnyttää yrityksiä ja lisää terveyttä

Innovaatiorahoituskeskus Tekes uskoo, että älylaitteet ja puettava teknologia synnyttävät Suomeen yrityksiä ja auttavat ihmisiä ottamaan suuremman vastuun omasta terveydestään.

Älykellot, mittaavat rannekkeet ja muu puettava teknologia ovat esimerkkejä sovelluksista, jotka ovat mahdollistaneet itsensä mittaamisen eli quantified self -ilmiön. Myös muut kuin huippu-urheilijat ovat kiinnostuneet kehonsa mittaamisesta. Lähivuosina nämä sovellukset yleistyvät ja muuttuvat entistä helppokäyttöisemmiksi. Samalla näihin teknologioihin ja palveluihin liittyvät markkinat kasvavat.

”Parhaimmillaan itsensä mittaaminen parantaa kansalaisten terveyttä ja synnyttää Suomeen uutta liiketoimintaa”, johtaja Minna Hendolin sanoo. Hendolin vastaa Tekesin Elinvoimainen ihminen -vastuualueesta.

Hänen mukaansa suomalaisilla yrityksillä on erittäin hyvät mahdollisuudet menestyä tällä uudella liiketoimintasektorilla, sillä Suomessa on vankka terveysteknologian yritysjoukko sekä vahvaa mittaus-  ja datansiirto-osaamista.

Terveysteknologian merkityksen näkee siitä, että alan vienti saavutti viime vuonna uuden ennätyksen, joka on 1,7 miljardia euroa. Luku pitää sisällään paljon muuta vientiä kuin itsensä mittaamiseen liittyvää teknologiaa, mutta myös itsensä mittauksessa Suomessa on jo pitkään menestyneitä yrityksiä. Esimerkiksi Suunto ja Polar ovat omien alueidensa kärkiyrityksiä.

Itsensä mittaaminen antaa myös mahdollisuuksia kansanterveyden parantamiseen. Älylaitteet ja puettava teknologia tekevät kuntoilun ja terveyden mittaamisesta helpompaa kuin koskaan. Myös sairauksien hoito ja ennaltaehkäisy saavat tuekseen uusia laitteita. Esimerkiksi kovassa kasvussa oleva Mendor tekee diabeteksen hoitoon liittyvää laiteta ja palvelua. Beddit mittaa unenlaatua.

Aiheesta ovat keskustelemassa SuomiAreenassa biohakkeri Teemu Arina sekä  valmentaja Juhani Tamminen, toimittaja Kirsi Alm-Siira ja Tekesin johtaja Minna Hendolin, jotka ovat kokeilleet kesän aikana itsensä mittaamiseen soveltuvia laitteita. Tamminen on käyttänyt Polarin PolarLoop-aktiivisuusranneketta, Alm-Siira Myontecin Mbody-älyhousuja ja Hendolin PulseOnin-ranneketta. Tekes on rahoittanut kaikkia näitä yrityksiä.