Tekes haastaa SHOK-tulosten hyödyntämiseen

SHOK Summit 14.5.2014 marssitti esiin lukuisia tuloksia SHOK-tutkimusohjelmista. Tekes kannustaa yrityksiä hyödyntämään näitä tuloksia kehitysprojekteissaan.

Strategisen huippuosaamisen keskittymien eli SHOKien tavoitteena on synnyttää huippuosaamista perustaksi uusille tuotteille ja palveluille 5–10 vuoden aikajänteellä. Tekes rahoittaa keskittymien tutkimusohjelmia ja hankkeita. Vuonna 2013 Tekesin kokonaisrahoitus SHOKien tutkimusohjelmiin oli 85 miljoonaa euroa. Yritykset ja tutkimusorganisaatiot sijoittivat ohjelmiin yhteensä suunnilleen saman verran.

SHOK-tutkimusohjelmiin on vuodesta 2008 lähtien osallistunut jo yli 700 eri yritystä ja yli 40 tutkimusorganisaatiota luomaan uutta osaamista suomalaisyritysten kilpailukyvyn ja menestyksen vauhdittajaksi. Ensimmäinen sukupolvi tutkimusohjelmia alkaa olla jo ohi. Nyt onkin tärkeää saada niiden tulokset nopeasti hyötykäyttöön.

Hyvin haastaviin, uusiin liiketoimintoihin tähtääviin projekteihin on mahdollista saada rahoitusta Tekesiltä.

”Haluamme jakaa yritysten riskiä niiden kehitystyössä ja rohkaista sekä nopeuttaa SHOK-tutkimustulosten hyödyntämistä”, kannustaa Tekesin SHOK-toiminnasta vastaava johtaja Teija Lahti-Nuuttila.

Tänä vuonna Tekes on uudistanut SHOK-rahoituskriteereitään. Esimerkiksi tutkimusohjelmien tavoitteilta edellytetään korkeampaa liiketoiminnallista kunnianhimoa ja yrityksiltä merkittävämpää sitoutumista.

SHOK-ohjelmissa muhii miljardien uusi bisnes

Kone- ja metalliteollisuuden SHOK FIMECC Oy:n osakasyritykset ovat raportoineet saavuttaneensa SHOK-toiminnan tuloksista jo noin sadan miljoonan euron hyödyn ja arvioivat liiketoiminnan potentiaaliksi noin kolme miljardia euroa. Esimerkkejä miljardien eurojen uusista liiketoiminnoista löytyy muistakin SHOKeista.

Biotalous SHOK FIBICin Fubio-ohjelmassa kehitetään selluloosasta puuvillan ja viskoosin korvaajaa, jossa markkinoiden arvioidaan kasvavan 20 miljardin euroon vuoteen 2030 mennessä. Energia- ja ympäristö SHOK CLEEN Oy:n MMEA-ohjelmassa on kehitetty ilmanlaadun mittausmenetelmiä, joilla uskotaan olevan kysyntää esimerkiksi Kiinan mittavien ilmanlaatuongelmien ratkaisussa. Myös Rakennetun ympäristön SHOK RYM Oy panostaa tulevaisuuden megatrendiin, älykkäisiin kaupunkiympäristöihin.

Terveysalan kasvuun tähtäävät esimerkiksi Terveys- ja hyvinvointi SHOK SalWe Oy sekä DIGILE Oy. Esimerkiksi DIGILEn Digital Services-tutkimusohjelmassa yhdistetään Suomen pitkät perinteet terveys- ja hyvinvointiteknologiassa vahvaan älypuhelin- ja ohjelmisto-osaamiseemme tavoitteena nostaa Suomi wellness-alan suunnannäyttäjäksi.

”Viime kädessä tavoitteena on kansainvälinen kärki ja läpimurrot globaaleilla markkinoilla. Tämä visio pitää olla kirkkaana mielessä ja muotoiltuna selkeiksi tavoitteiksi jo tutkimustyön alussa”, toteaa Lahti-Nuuttila.

Lisätietoja

Johtaja Teija Lahti-Nuuttila
puh. 050 5577 873
teija.lahti-nuuttila (at) tekes.fi

SHOK Summit 2014

SHOK-tutkimusohjelmista tulosten hyödyntämiseen

Rahoitusta kunnianhimoisiin kehitysprojekteihin

Esimerkkejä SHOK-ohjelmien tuloksista

FIMECCin SHOK-ohjelma vauhditti Outokummun teräskehitystä

FIBIC Oy: Selluloosakuidusta kudotaan puuvillan korvaajaa

SalWe: Elämään uutta eliksiiriä sykeanalyysillä

DIGILE: Suomi mielii takaisin wellness-teknologian kärkikastiin


Sanna Nuutila