Tech Tour Pohjoismaissa – mukana 8 suomalaisstartupia

Blanca Juti Roviosta, Ilkka Hiidenheimo Stonesoftista, Ilkka Paananen Supercellista ja Monty Widenius osallistuivat paneeliin Espoossa..

Tech Tour on jo perinteinen katsaus startupeihin, joka järjestetään alueellisesti. Tapahtumassa kohtaavat alueen lupaavimmat kasvuyritykset ja kansainväliset sijoittajat. Tavoitteena on houkutella sijoituksia paikallisille yrityksille.

Nordic Tech Tour järjestettiin edellisen kerran vuonna 2010. Nyt kahden päivän tapahtuma järjestettiin Tukholmassa ja Helsingissä 3.-4.6. Tekes oli mukana järjestelyissä.

Ruotsin osuus järjestettiin Nasdaq OMX:n Pohjoismaiden päämajassa Tukholmassa. Suomessa tilaisuus pidettiin Espoossa Startup Saunalla, jossa samaan aikaan järjestettiin myös Startup Saunan demoday.

Mukana Tech Tourilla oli yhteensä 25 yritystä, joista kahdeksan oli suomalaisia.

”Kaikista Pohjoismaista löytyy aiempaa enemmän kunnianhimoisia ja lupaavia startupeja”, sanoo Tekesin palvelujohtaja Marjo Ilmari.

”Merkittävänä erona on, että ruotsalaiset vaikuttavat tähtäävän keskimääräistä enemmän kuluttajamarkinoille ja siten panostavat voimakkaammin brändäykseen.”

Nämä yritykset olivat mukana TechTourilla

Ruotsin tilaisuus

Cabforce

Kotimaa: Suomi

Taksialaa mullistavat tällä hetkellä useat startup-yritykset kuten Uber ja Cabforce. Cabforce uudistaa taksialaa ja tarjoaa selvää lisäarvoa paljon matkustaville, kun ennakkoon varattu taksi odottaa valmiiksi esimerkiksi lentokentällä.

Adquota

Kotimaa: Tanska

Mainio esimerkki siitä, miten kasvua voidaan vauhdittaa jo varhaisessa vaiheessa yritysostoin. 2010 perustettu yritys on ostanut jo neljä yritystä ja useita on neuvotteluissa. Monelta startup-yritykseltä yritysostostrategia näyttää puuttuvan täysin.

Epidemic Sound

Kotimaa: Ruotsi

Epidemic sound säväytti vahvalla tarinan kerronnalla siitä, miten tavoitteena mullistaa musiikkialan vanhoilliset toimintatavat. Taito pukea yrityksen liiketoimintamalli tarinan muotoon erottuu joukosta.

Zound Industries

Kotimaa: Ruotsi

Zound industries on vahvaan brändäyksen ja segmenttiin perustuva strategia, joka yhdistää muoti- ja elektroniikkaalaa.

Qwaya

Kotimaa: Ruotsi

Alhaiset asiakashankinta kustannukset ja skaalautuvan automaattinen myyntimalli ovat vieneet yrityksen ratkaisun jo 70 maahan. Mainio esimerkki siitä miten vahvasti kilpailulla markkinalla, selkeällä fokusoinnilla ja kohdesegmentin valinnalla voi saada tuloksia. Paluumuuttaja Piilaaksosta, joka vetää jo toista yritystään.

Instabridge

Kotimaa: Ruotsi

Langattoman verkon löytäminen tuntuu olevan nykyaikana yksi perustarpeista.  Instabridge pyrkii ratkaisemaan tämän ongelman.

Opalum

Kotimaa: Ruotsi

Yrityksellä on poikkeuksellisen vahva ja kansainvälinen hallitus ja neuvonantajajoukko. Huomionarvoista oli myös vahva partneroitumisstrategia (TI, Quallcom) Pieni yritys tarvitsee vahvoja kumppanuuksia.

Barnebys

Kotimaa: Ruotsi

Yritys muokkaa vanhoillista huutokauppamarkkinaa. Ratkaisu nostaa loppuhintaa huutajien määrän kasvaessa eli tuo selkeää etua huutokauppataloille.

LeadDesk

Kotimaa: Suomi

LeadDesk on Tekesin Nuoret innovatiiviset yritykset -rahoituksessa loppusuoralla ja kansainvälistymisen tahti on rivakka: yritys avaa uuden toimiston joka toinen kuukausi. Yrityksen toinen perustaja Olli Sirkiä on viemässä eteenpäin jo toista yritystään.

Falcon Social

Kotimaa: Tanska

Yrityksen toimitusjohtaja kertoo rakentavansa tehokasta myyntikonetta. 130 työntekijästä lähes puolet on myynnissä.

InRiver

Kotimaa: Ruotsi

Tuotehallinta monikanavaisessa maailmassa muodostaa selkeän markkinatarpeen. Yrityksen palvelun avulla jokainen tuote kertoo tarinan, joka on yhtenäinen eri kanavissa.

Zaplox

Kotimaa: Ruotsi

Toimitusjohtaja oli ottanut opikseen edellisestä yrityksestään: on oltava selvä ja yksinkertainen liiketoiminta- ja hinnoittelumalli. Hyvä ohjenuora muillekin.

Behaviosec

Kotimaa: Ruotsi

Erittäinen mielenkiintoinen ratkaisu, johon suomalainen pääomasijoitusyhtiö Conor Venture Partners on sijoittanut. Käynnissä vauhdikas laajentuminen erityisesti pankkisektorilla.


Espoon tilaisuus

Keep-It Technologies

Kotimaa: Norja

Osa ruuasta heitetään pois kun ei tiedetä kylmäketjuhistoriaa. Yhtiön pienellä ja edullisella tagilla voidaan seurata jäljelle jäävää kylmäketjusta riippuvaa käyttöaikaa

Analyze 2

Kotimaa: Suomi

Dynaamisella lajitelmanhallinnalla vähittäiskaupan myynti ja kate kasvuun ja samalla lisätään asiakkaiden lojaaliutta.

Mendor

Kotimaa: Suomi

Verensokerimittareita valmistava Mendor on päässyt kovaan kasvuun. Paljon sijoituksia kerännyt yritys kasvatti liikevaihtoaan viime vuonna yli neljään miljoonaan euroon.

SkySQL

Kotimaa: Suomi

SkySQL on jo kerännyt yli 10 miljoonaa euroa sijoituksia maailmanvalloitukseen. Rahoituksen avulla SkySQL kehittää MariaDB:n avoimen lähdekoodin projektia ja sen ympärille muodostunutta yhteisöä sekä kaupallisia ratkaisuja Maria DB -tietokannan skaalaukseen.

CodeSealer

Kotimaa: Tanska

Cyber-rikollisuus maksaa rahaa, jo pankkien suorat kustannukset ovat miljardeja euroja. Usein ongelmana se, että pankkien asiakkaiden oletetaan asentavan tietokoneisiinsa, puhelimiinsa ja muihin päätelaitteisiin tietoturvaohjelmia, jotka toimivat yhteen pankkien sovellusten kanssa. Codesealer toimittaa pankeille ohjelmiston, joka itsenäisesti asentuu pankin asiakkaiden laitteisiin suojaamaan yhteyttä.

GreenGo Energy

Kotimaa: Tanska

Yritys tähtää suureen globaaliin markkinaan ja tavoitteet ovat kunnianhimoiset. Tavoitteena rakentaa miljardiluokan liiketoiminta vuoteen 2020 mennessä.

Soundrop

Kotimaa: Norja

Streemattu musiikki on yrityksen tärkein kasvudriveri. Monipuolinen markkinointiratkaisu, joka on rakentanut musiikkitoimialan tarpeista ja auttaa rakentamaan fanijoukkoa. Moni muu yritys tähtää samoin sirpaleisen markkinointikentän hallinnan helpottamiseen.

Visitret Displays

Kotimaa: Viro

Visitret Displays on pystynyt hankkimaan merkittävästi tuotekehitysavustusta EU:lta. Yritys on demovaiheessa ja tarvitsee rahoitusta tuotteen valmiiksi saattamiseen ja kaupallistamiseen.

Alekstra

Kotimaa: Suomi

Yritys jakaa operaattorin keräämä tulovirtaa takaisin yrityksille säästämällä kymmeniä prosentteja puhelinlaskuissa. Tekee saman mobiilipalveluiden ostolle kuin iTunes-musiikille. Kuluttajaratkaisu ja mobiilivirtuaalioperaattorimalli voi mahdollistaa tulevaisuudessa vieläkin nopeamman kasvun.

Mistral Mobile

Kotimaa: Suomi

Kehittyvien markkinoiden kasvava keskiluokka asiakkaina. Markkinoilla prepaid-liittymät tyypillisiä eikä mobiilidatapalvelua saatavilla. Hienoa, että yritys vie vahvaa mobiiliosaamistamme kehittyville markkinoille. Ratkaisun avulla seuraavat miljardi asiakasta on mahdollista saada pankkipalveluiden piiriin. Hyvä esimerkki Nokia-spin offista.

Exacaster

Kotimaa: Liettua

Hinnoittelun optimointi on kriittistä monelle yritykselle. Yritys pilvipohjainen ratkaisu optimoi hinnan reaaliaikaisesti perustuen vahvaan analytiikkaan. Jos yritys pystyy todella tuomaan 7 prosentti lisäyksen marginaaliin, asiakkaita varmasti riittää. Kilpailijoita, jotka pyrkivät samaan kuitenkin riittää.

Mekitec

Kotimaa: Suomi

Ruokateollisuus ei halua menettää mainettaan tuomalla myyntiin pilaantunutta ruokaa. Markkinapotentiaali on merkittävä, mutta yritys on saanut siitä vasta pienen siivun tähän mennessä. Markkinajohtajuuden saavuttaminen on kunnianhimoinen tavoite ja vaatii vahvaa pääomitusta.

Josi Tikkanen