Tasavallan presidentti palkitsi kovia kansainvälistyjiä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt vuoden 2013 kansainvälistymispalkinnot Supercellille, Vexvelle ja Ledilille.

Vuonna 2012 hittipelinsä Clash of Clansin ja Hay Dayn markkinoille tuonut peliyritys Supercell on kasvanut räjähdysmäisesti. Liikevaihtoa kertyi viime vuonna yli 650 miljoonaa euroa ja liikevoittoa 349 miljoonaa. Kasvu on ennätysnopeaa, sillä vuonna 2011 yritys teki 150 000 euron liikevaihdon.

"Suomi on ylivoimainen toimintaympäristö yrittämiselle ja olemme olleet onnekkaita. On hienoa päästä antamaan takaisin menestyksestämme. Tavoitteenamme on luoda yritys, josta voimme olla ylpeitä myös sadan vuoden päästä", toimitusjohtaja Ilkka Paananen kertoo.

Tekes on vauhdittanut Supercellin kasvua ja kansainvälistymistä tuotekehityslainalla ja Nuorten innovatiivisten yritysten rahoituksella yhteensä vajaalla kahdella miljoonalla eurolla. Viime vuonna Supercell ja sen perustajat maksoivat veroja Suomeen 260 miljoonaa euroa.

Sastamalalaisen perheyrityksen Vexven kaukolämpöventtiilit turvaavat satojen miljoonien kotien lämmityksen ja asuinmukavuuden. Yrityksen yli 30 vientimaasta suurimmat ovat Kiina ja Venäjä. Uusimmat avaukset löytyvät kaukokylmäventtiileistä, joita menee muun muassa Lähi-idän maihin.

Yritys on keskittänyt kaiken tuotantonsa Suomeen. Sastamalan ja Liperin tehtailta valmistuu noin puoli miljoonaa venttiiliä vuosittain. Tuotannosta noin 90 prosenttia menee vientiin. Vexven kasvu on jatkunut 20 vuoden aikana tasaisesti yrityksen laajentaessa jatkuvasti tuotevalikoimaansa.

Tekes on rahoittanut Vexven tuotekehitystä muun muassa metallituotteiden ja koneenrakennuksen keskittymän FIMECC Oy:n kautta.

Led-valaisimien korkealaatuisiin komponentteihin erikoistunut salolaisyritys Ledil on kapean erikoisalansa suurimpia yrityksiä maailmassa ja sen lähes koko liikevaihto tulee kansainvälisiltä markkinoilta. Ledil on kasvanut viimeiset vuodet jopa 60 prosentin vuosivauhtia led-valaisimet lyötyä itsensä läpi.

Tekes on rahoittanut Ledilin tutkimusta ja tuotekehitystä.

"Onnittelut voittajille! Tällaisten saavutusten takana on mieletön määrä osaamista, puurtamista, unettomia öitä ja tahdonvoimaa. Näitä onnistumisia on syytä juhlia. Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto on tunnustus, joka voi avata ovia myös uusille asiakkaille ja markkinoille. Sitä kannattaa hyödyntää", iloitsee johtaja Ulla Hiekkanen Tekesistä.

Lue lisää

Kuva: Finpro (kuvassa Ledil Oy:n toimitusjohtaja Rami Huovinen)

Kaj Nordgren