Tamperelainen Mylab jatkaa Kiinan valloitusta – asiakkaana maailman toiseksi suurin organisaatio

Tekesin ja Tsinghuan yliopiston liiketoimintaohjelmassa mukana olevan Mylabin asiakassairaaloissa hoidetaan Kiinan presidenttiä, pääministeriä, armeijan johtoa, puoluejohtoa ja miljoonia muita potilaita.

Mylab on 1980-luvulla perustettu yhtiö, joka tekee tietojärjestelmiä kliinisille laboratorioille. Sen teknologia toimii esimerkiksi sairaaloiden laboratorioiden taustajärjestelmänä ja huolehtii siitä, että erilaiset laboratoriomittaukset toimivat tarkasti ja tehokkaasti ja että tulokset saadaan heti kliinikoiden käyttöön.

Yritys on tehnyt merkittävän läpimurron Kiinassa ja saanut asiakkaakseen Kiinan kansanarmeijan sairaaloita. Jo tässä vaiheessa puhutaan miljoonista potilaista, ja kasvumahdollisuudet ovat huimat. Kiinan kansanarmeija lienee maailman suurin tai toiseksi suurin organisaatio Intian valtionrautateiden jälkeen. Yli 50 % Pekingin alueen suurista armeijan sairaaloista on Mylabin asiakkaita.

Ulkomaisen yrityksen pääseminen Kiinan-markkinoille on erittäin työlästä: nyrkkisääntönä pidetään, että siihen menee vähintään kahdeksan vuotta. Suomalaisuus on silti valttia. Suomi tunnetaan puolueettomana ja ystävällismielisenä maana, ja monet kiinalaiset muistavat, että Suomi oli koko maailmassa kolmas valtio, joka tunnusti nyky-Kiinan.

Tekes apuna

Tekes on tukenut Mylabin Kiinan-valloitusta alusta lähtien monin tavoin. Oleellisen tärkeää on tuntea oikeat ihmiset. Mylab tutustui Tekesin Global Access Program -ohjelmassa (GAP) amerikankiinalaiseen henkilöön, jonka rekrytoivat töihin ja joka ryhtyi avaamaan yritykselle oikeita ovia Kiinassa. Nyt Kiinasta haetaan edelleen uutta liiketoimintaa Tekesin kanssa Tsinghua SEM -ohjelmassa, jossa Tsinghuan työelämässä kokeneet MBA-opiskelijat laativat suomalaisille pk-yrityksille liiketoimintasuunnitelman kohdemaan markkinoille. Tsinghua on Kiinan maineikkain yliopisto ja vuodesta toiseen kärkisijoilla erilaisissa vertailuissa.

"Monet Kiinan ylimmästä poliittisesta johdosta ovat opiskelleet siellä, joten sitä kautta on mahdollista saada yhteyksiä hyvin laajalle kiinalaisessa yhteiskunnassa. Kiinassa on erittäin tärkeätä ymmärtää "guanxi" eli suhdetoimintaverkostot", Tsinghuan ohjelmasta Tekesissä vastaava Minh Lam kertoo.

"Nuoret ja kunnianhimoiset, paikallisen bisnesympäristön tuntevat opiskelijat pystyvät tarjoamaan näkemyksiä, joita ei voi ostaa isollakaan rahalla. Lopputuloksena on liiketoimintasuunnitelma, jollaista yritys ei omin voimin voi saada aikaan, ei edes paikanpäällä saati Suomesta käsin. Ohjelman anti yritykselle voi tietysti olla sekin, ettei kohdemaahan kannata lähteä, mikä on myös arvokasta tietoa verrattuna siihen, että yritys menisi toteamaan tämän kalliisti kantapään kautta."

Lue lisää

Yle Uutiset: Kiinan kansanarmeijaa hoidetaan suomalaisella osaamisella

Yle Uutiset (tv): Kiinan kansanarmeijaa hoidetaan suomalaisella osaamisella (n. 9 min. kohdalla)

Kuva: Mylab

Kaj Nordgren