Suomen aurinkoenergiabisneksellä kasvupotentiaalia

Tekesin Aurinkoenergia Pohjolassa -seminaarissa 17.6.2014 pohdittiin, onko Suomella aurinkoinen tulevaisuus. Seminaarin 300 osallistujaa koostuivat pohjoismaiden johtavista asiantuntijoista, julkisen puolen johtohenkilöistä sekä alan yrityksistä.

Seminaarin puheenvuoroissa ja paneelikeskusteluissa pohdittiin sitä, mikä hidastaa Suomen kehitystä aurinkoenergiaan liittyvässä liiketoiminnassa ja mitkä tekijät helpottaisivat alan kasvua.

Aurinkoenergian käyttö suomalaisilla kesämökeillä on jo lähes arkipäivää. Aurinkosähköt kerrostaloon sekä Hinku-projekti ovat esimerkkejä siitä, että aurinkosähkö on yleistymässä myös arkiympäristössämme.

Haasteena vaikuttaa olevan aurinkoenergia liiketoimintana. Suomi on kehityksessä jälkijunassa verrattuna muun muassa Tanskaan, Ruotsiin ja Saksaan.

Seminaarissa suurin kritiikki kohdistui tullin keräämään sähköveroon, johon yrittäjät ja sähköä pääsääntöisesti omaan käyttöön tuottavat toivovat uudistusta.

Valtion tasolta toivottiin motivaatiota ja boostausta, jotta Suomi saavuttaisi muiden Pohjoismaiden tason uusiutuvan energian tuotannossa. Vaikka hallitus tekeekin energia- ja ilmastopoliittisia strategioita, niiden pitäisi välittyä käytännössä yrittäjille asti. Lakipykälien tulisi helpottaa erityisesti kaupallistamista ja kansainvälistymistä.

Panelistien mukaan Suomesta löytyy osaaminen ja teknologia, mutta kotimarkkinat puuttuvat. Jopa suuret yritykset tarvitsevat kotimarkkinoita vientiponnistelujensa tueksi. Uusien ideoiden toimivuus on ensin demonstroitava Suomessa, jotta ratkaisuja voidaan uskottavasti myydä maailmalla.

Toisaalta, paneelissa esiintyneet Savo-Solar, Cencorp ja Suntrica ovat erinomaisia esimerkkejä siitä, että kohdemarkkinoiden tulisi jo lähtökohtaisesti olla kansainväliset. Aurinkoenergiaa tarvitaan erityisesti kehittyvissä maissa - alueilla joissa ei ole tarpeeksi sähköntuotantoa.

Mahdollisuutena Suomessa ovat erityisesti ICT- ja materiaaliosaamisen hyödyntäminen tuotekehityksessä sekä integroidut PV-paneelit tai lämpökeräimet, joista hyvänä esimerkkinä on Ruukin Classic Solar.

Suomen maantieteellinen sijainti ei ole este menestykselle, sillä panelistien mukaan aurinkoenergiaa riittää ympäri vuoden meillekin saakka.

 

Lisätietoja

Karin Wikman
Puh. 029 50 55723
karin.wikman(at)tekes.fi

 

Seminaarin ohjelma ja puhujat

Motivan Aurinkosähkö-sivusto

Lue Groove-ohjelman aurinkoenergia-yrityksistä

Global market outlook for photovoltaics 2014-2018


Anne Luoma