Startup Village valotti uusia teknologiatrendejä

Puettavat laitteet, teollinen internet (IoT) ja kuluttajille suunnattu robotiikka olivat eniten esillä Moskovan Startup Villagessa 2014. Ne houkuttelivat sekä nuoremman sukupolven tiimejä että kansainvälisiä sijoittajia lupaamalla kasvun näkymiä.

Startup Village houkutteli noin 10 000 osallistujaa tutustumaan 240 startup-yritykseen, jotka olivat pääosin Venäjältä. Mukana oli myös kourallinen Suomen, Yhdysvaltojen ja Kiinan edustajia. Tapahtumassa oli tarjolla yritysten esittelyn lisäksi koko päivä keskusteluja globaaleista teknologiatrendeistä. Keskusteluihin osallistui 100 puhujaa, moni heistä kansainvälisiä.

Pavel Cheshev Tekesin Moskovan toimipisteestä listaa tapahtumassa esitetyn trendikattauksen: "uusia materiaaleja; supertietokoneita kaikille; teollinen internet (IoT); aivot ja luovuus; sovellukset miehittämättömille ilma-aluksille; digitaalinen vähittäiskauppa; puettavat laitteet & lisätty todellisuus; tietoturva; soluteknologiat ja regeneroiva lääketiede; aivo/tietokone-käyttöliittymä" eli melkein kaikki mikä on tällä hetkellä pinnalla globaalin teknologian agendalla.

"Lisäksi mukana oli Venäjälle ajankohtaisia teknologiatrendejä paikallisille hiilivety- ja sähkömarkkinoille ", Cheshev kertoo.

Teknologiaosaamisen ja Venäjän markkinoille läpi lyömisen taso vaihtelee paljon. Venäläinen osaaminen tietoturvan ja digitaalisen vähittäiskaupan alueilla on korkeaa ja sitä tukevat runsaat pääomat kotimarkkinat (neljäs EU:ssa digitaalisessa vähittäiskaupassa 2 miljardilla eurolla/vuosi).

Markkinat ovat jopa rikkaampia öljy-, kaasu- ja energiateollisuudessa. Kourallinen Skolkovon startup-yrityksiä on kehittämässä mahdollisia läpimurtoteknologioita, mutta kaivattu öljy-, kaasu- ja energiasektorin uudistus turvautuu ulkomaisiin teknologiatoimittajiin.

Puettavat laitteet, teollinen internet (IoT) ja kuluttajille suunnattu robotiikka ovat kuumimmat aihepiirit, joilla on suurin ennustettu kasvupotentiaali. Tämä houkuttelee sekä nuoremman sukupolven tiimejä että kansainvälisiä sijoittajia kuten Grishin Robotics.

Loput trendit olivat enemmän puhetta tulevaisuudesta, ainakin 3–5 ja jopa 10–15 vuoden aikajänteellä. Silti Startup Village on osoittanut, että Venäjällä on uusien materiaalien, supertietokoneiden ja aivo/tietokone-käyttöliittymien alueilla useita kansainvälisen tason tutkijoita ja laboratorioita, mikä lupaa merkittävää panosta tuleviin sovelluksiin.

Innovaatiokilpailujen agenda Venäjällä on siirtymässä perinteisistä raskaan teollisuuden sovelluksista kuluttajamarkkinoiden innovaatioihin nuorempien sukupolvien ohjautuessa globaalien trendien perässä. Tämä fakta saattaa luvata kokonaisen uuden teollisuuden luomista kuluttajarobotiikkaan, miehittämättömiin ilma-aluksiin tai puettaviin laitteisiin. Tämä saattaa kuulostaa liioitellulta nyt, mutta tulla silti yhtä todelliseksi kuin Suomen peliteollisuus tänä päivänä.

"Globaalimman ja tutumman agendan pitäisi myös lisätä suurten ja rahakkaiden Venäjän markkinoiden ja omien innovaatioiden esittelyn houkuttelevuutta suomalaisille startup-yrityksille", Cheshev uskoo.

Startup Village 2014 Tech Trends, 9/2014 (slideshare)

Lisätietoja

Pavel Cheshev
Tekes Venäjä
pavel.cheshev (at) tekes.fi

Anne Palkamo