Semanttisen webin kehittäjälle tiedonjulkistamisen valtionpalkinto

Palkittu Aalto-yliopiston professori Eero Hyvönen on kehittänyt internetin tietosisältöjä yhdisteleviä ontologioita vuodesta 2003 saakka. Tekes on toiminut projektien päärahoittajana.

Hyvösen johtamissa FinnONTO- ja Linked Data Finland -hankkeissa on luotu linkitetyn, avoimen tiedon infrastruktuuri ja pilottisovelluksia. Niillä tarjotaan esimerkiksi data-aineistoja tiedon julkaisemiseen ja rikastamiseen verkossa.

"Avoimen linkitetyn datan idea on siinä, että eri lähteistä saatava tieto voidaan mahdollisimman hyvin ja kustannustehokkaasti linkittää toisiinsa aiempaa rikkaammiksi ja älykkäämmiksi palveluiksi. Kun kaksi tietoa linkittyy toisiinsa, kummankin tieto tulee rikkaammaksi."

Tutkimustyön tuloksia hyödynnetään jo kirjastojen Kirjasammossa ja Kansalliskirjaston Finto-sanastopalvelussa. Kirjasammossa ontologioiden toiminta näkyy käyttäjälle laajempana aineistona ja tarkempina hakuosumina. Palvelu ehdottaa esimerkiksi kirjailijaa haettaessa lisäksi häneen liittyviä muita teoksia, valokuvia ja historiallisia tapahtumia.

Lue lisää

Kaj Nordgren