Suomen vähäpäästöisin S-market avaa ovensa Lempäälässä

S-market Sääksjärvi on monien kehittyneiden suunnitteluratkaisujen summa. Tekesin tukeman hankkeen pääurakoitsijana on ollut Jatke Oy:n Tampereen toimipiste ja kiinteistön suunnittelusta on vastannut tamperelainen arkkitehtuuritoimisto Seppo Kangasniemi Oy. Myös VTT on ollut aktiivisesti mukana S-marketin suunnittelussa. Kokonaispinta-alaltaan 2132 m2:n kokoinen rakennus kuluttaa energiaa vain noin 50 % normaaliin samankokoisiin marketeihin verrattuna.

– S-market Sääksjärvi hyödyntää maalämpöä, aurinkokennoja ja jäähdytysaineenaan hiilidioksidia käyttäviä kannellisia kylmälaitteita, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Mirkka Voutilainen.

Uudessa myymälässä myös valaistus on suunniteltu mahdollisimman energia-tehokkaaksi. Liiketunnistimilla toimiva valaistusjärjestelmä himmentää valoja myymälän hiljaisissa osissa ja vastaavasti nostaa valaistustasoa heti, kun joku lähestyy aluetta.

Osana elinkeinoelämän energiatehokkuussopimusjärjestelmää Pirkanmaan Osuuskauppa on sitoutunut laskemaan energiankulutustaan 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä vuoden 2005 tasosta. Pirkanmaan Osuuskaupan S-marketit saavuttivat tavoitteensa jo vuonna 2012, ja koko osuuskaupan tasolla tavoitetta saavutetaan hyvällä vauhdilla.

Eero Lukin