Pohjois-Suomi saa oman sairaalabiopankin

Pohjois-Suomeen on sovittu perustettavaksi biopankki. Biopankin perustamishanke on saanut Tekesin rahoitusta. Biopankin taustalla ovat Pohjois-Pohjanmaan, Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit, Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä Kiuru, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Oulun yliopisto ja NordLab.

Biopankki sijoittuu Ouluun Kontinkankaan kampusalueelle. Sen toiminta on tarkoitus saada käyntiin kevään 2015 kuluessa. Aluksi työntekijöitä tulee olemaan minimissään 4 – 5. Turku, jossa biopankki aloitti vuonna 2013, työllistää nyt jo 10 henkilöä.

Biopankin perustamishanke sai alkunsa keväällä 2012 Tekesin rahoituksen turvin. Perustaminen tuli mahdolliseksi kun biopankkilaki tuli voimaan viime syksynä.

Biopankin johtajaksi nimetty dosentti Saila Kauppila kertoo, että biopankki on kokoelma potilailta kerättyjä näytteitä kuten kudos-, veri- ja solunäytteitä, ja niihin liitettyä terveystietoa. Näytteitä otetaan biopankkiin vain näytteenantajien suostumuksella tiukkoja tietoturvamääräyksiä noudattaen.

"Pohjois-Suomessa on ainutlaatuisen yhtenäinen väestöpohja, mikä tekee sen biopankkiaineistoista tutkimuksellisesti erittäin arvokkaita. Pohjois-Suomen biopankin nimeksi tulee Biopankki Borealis."

Lisätietoja

Saila Kauppila, dosentti, erikoislääkäri, biopankin johtaja, puh, (08) 315 2090, saila.kauppila(at)ppshp.fi
Pia Nyberg, FT, biopankkihankkeen projektipäällikkö, puh. 0400 461349, pia.nyberg(at)ppshp.fi

Pia Mörk