Playful Learning Centerissä oppiminen on leikin asia

Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitokseen on avattu Tekesin Oppimisratkaisut-ohjelman rahoittama leikillisen ja pelillisen oppimisen tutkimustila, jossa kehitetään yhdessä yritysten kanssa uudenlaisia ratkaisuja oppimiseen. Mukana on tällä hetkellä päiväkoteja, kouluja sekä oppimisalan yrityksiä, joista yksi on Rovio Learning.

Pelillisen ja leikillisen oppimisen keskus Playful Learning Center (PLC) tarjoaa uusia mahdollisuuksia kehittää oppimisratkaisuja ihmisen elämänkaaren kaikkiin vaiheisiin. Esi- ja alkuopetuksen professori Kristiina Kumpulainen Helsingin yliopistosta kertoo keskuksen yhdistävän kaksi suomalaista huippuosaamisen aluetta: pedagogiikan ja teknologiaosaamisen. Mukana on myös menestyksen keskeisin osa-alue, luovuus.

”Olemme Suomessa ymmärtäneet opettamiseen sijoittamisen arvon, ja ymmärrämme myös leikin olevan oppimiselle ja meille hyväksi. Erityisesti opetusalan tutkijat haluavat selvittää, millaisia työkaluja ja lähtökohtia luova ajattelu tarvitsee”, Kumpulainen kertoo. Hän muistuttaa luovuuden ja mielikuvituksen rikastuttavan meitä paitsi henkisesti myös taloudellisesti.

”Suomi nähdään edelleen oppimisen supermaana. Tulevaisuudessa meidän on pystyttävä antamaan odotettuja oppimisen innovaatioita, joilla on globaalia merkitystä”, hän toteaa.

Tila lapsille – ja vähän tutkijoillekin

Oppimisen riemu aukeaa kaikille aisteille Playful Learning Centerissä. Moneen muuntuvan tutkimustilan seiniä peittävät värikkäät maalaukset, kiipeiltävät vuoret, satu-puu ja monipuolinen teknologia. Lapset käyttävät suvereenisti smart boardia, tablettia ja älypuhelinta. Mahtuupa mukaan myös kanteleita.

”Suomalaiseen varhaiskasvatustoimintaan pohjautuva tila on suunniteltu täysin lasten käyttöön. Lisänä tilassa on teknologia ja pelillisyys, jota lapsilla on tulevaisuudessa mahdollisuus käyttää entistä enemmän”, kertoo projektisuunnittelija Heidi Sairanen. Tutkimustilan johtaja Olavi Mertanen korostaa myös muuntuvan tilan mahdollistamaa monipuolista yhteistyötä.

”Halusimme löytää teknisesti skaalautuvia ratkaisuja sekä tilan ja fasiliteetit tutkijoille, oppijoille, opettajille ja partnereille. Tutkimustila antaa mm. pelikehittäjille paikan testata ja kehittää tuotteitaan sekä mahdollisuuden opettaa opettajakoulutettavia käyttämään uusinta teknologiaa osana opetusta”, hän kertoo. 

Tilan on muunneltavissa erilaisiksi labeiksi, joissa tehtyjen tutkimusten tuloksia yritykset voivat hyödyntää. Tällä hetkellä tilassa on Sairasen mukaan tekniikkapaketti, jonka avulla voidaan observoida ja kuvata lasten toimintaa.

”Teemme yliopiston puolelta riippumatonta tutkimusta, jota yritys voi hyödyntää tuotekehityksessä. Meiltä on myös mahdollista saada tutkimuksia tilaustyönä. Nyt etenkin pelillinen oppiminen kiinnostaa, ja olemmekin todella innoissamme Rovion kanssa tehdystä yhteistyöstä. Tulevaisuus kertoo, mihin suuntaan PLC tästä vielä kehittyy”.

Rovio Learning tutkii labissa hauskaa oppimista

Playful Learning Centerin ensimmäisessä vaiheessa tilaan on avattu Rovio Learningin kansainvälinen Rovio Fun Learning Research Lab, joka tutkii hauskan oppimisen ratkaisuja. Rovion lab jatkaa edellistä yhteistyötä Helsingin yliopiston kanssa, jossa Rovio ja yliopisto kouluttivat Kiinan Angry Birds Playground -päiväkotiin opettajia.

”On kiinnostavaa, kuinka ihmiset aktivoituivat Angry Birds -hahmojen kanssa. Aloimme pohtia, voimmeko koukuttaa ihmiset hauskaan ja motivoivaan oppimiseen samoin keinoin”, Rovio Learningin liiketoimintajohtaja Sanna Lukander kertoo. Professori Kumpulaisen tavoin hän korostaa oppimisen roolia Suomen vientivalttina.

”Jotta Suomi pysyy jatkossakin opettamisen huippumaana, meidän on oltava nopeita ja käytävä dialogia maailman kanssa. Rovio Learningissa ymmärsimme leikin olevan luonnollista kaikille maailman lapsille, joten lähdimme kehittämään leikillisen oppimisen ratkaisuja. Tällä hetkellä meitä kiinnostaa myös millainen fyysinen tila hauskoihin oppimisratkaisuihin tarvitaan. Tätä osa-aluetta olemme lähteneet PLC:n labissamme selvittämään”, Lukander kertoo.

Keskuksen toiminnassa on tällä hetkellä mukana suomalaisia päiväkoteja ja kouluja sekä oppimisratkaisuihin keskittyviä yrityksiä. Mukaan toivotetaan tervetulleiksi paljon uusia toimijoita niin Suomesta kuin ulkomailtakin, monitieteisesti ja ennakkoluulottomasti.

Lisätiedot:

Ohjelmapäällikkö Suvi Sundquist
puh. 029 50 55675
suvi.sundquist (at) tekes.fi

Teksti ja kuvat: Mainostoimisto SST Oy

Eero Lukin