Olympiasuksi luisti suomalaislumella

Sotkamossa majaansa pitävä SnowTek loihti Sotšin olympialaisiin yhdistetyn hiihdon kilpailualueen ja hyppyrimäkien lumet miljoonakaupoilla. Lisäbisnestä haetaan nyt hiihtohalleista Venäjällä ja Puolassa.

Sotšin neljän miljoonan euron kauppa on SnowTekin historian suurin. Yrityksen lumetuslaitteisto oli kisapaikalla kovan haasteen edessä, sillä lämpötila hyppyrimäissä ja hiihtoalueella saattoi olla huomattavasti korkeampi kuin muiden lajien suorituspaikoilla.

Toimitusjohtaja Hannu Pesonen kertoo SnowTekin yhden koneyksikön pystyvän valmistamaan noin 200 kuutiometriä lunta vuorokaudessa jopa 20 asteen lämpötilassa.

"Järjestelmällä valmistettava lumi on oikeaa lunta, ns. kevätlunta, joka soveltuu hyvin hiihtoon ja muuhunkin käyttöön mm. muokattavuutensa vuoksi. Koneet on valmistettu pääosin Teuvan tehtaalla ja kotimaisuusaste on 80 prosenttia."

Paraikaa SnowTek neuvottelee hiihtohallien sisätilojen hallinta- ja lumetusjärjestelmistä Venäjällä ja Puolassa. Toimituksessa on vastaavat järjestelmät Göteborgin sisähiihtohalliin ja Torsbyyn Ruotsiin on sellaiset jo toimitettu. Lumetusratkaisujen lisäksi SnowTek konsultoi Ruotsiin suunnitteilla olevaa uutta autotestauskeskusta. Yritys on toimittanut hiihtohallin sisätilan hallintajärjestelmän myös Helsingin Kivikon hiihtohalliin.

"Tekesin rahoituksella oli ratkaiseva rooli Sotšin kaupan saamisessa. Tekesin rahoitusta käytämme myös liiketoimintamme kehittämiseen. Jatkohakemuksia myös teknologian kehittämiseksi on tulossa", Hannu Pesonen sanoo.

Kuva: SnowTek

Kaj Nordgren