Näin viedään suomalaista sisustusosaamista Kiinaan

Vallila Interior on hakenut uusia markkinoita Kiinasta vuoden alusta alkaen. Mitä Tekesin ja Fudanin arvostetun yliopiston yhteinen ohjelma on yritykselle antanut?

Fudan iLab -ohjelmassa suomalaiset pk-yritykset voivat kehittää kansainvälisen liiketoiminnan osaamistaan arvostetun Shanghaissa sijaitsevan Fudanin bisneskoulun MBA-opiskelijoiden kanssa. Työelämästä vuosien kokemuksen omaavat ammattilaiset laativat yritykselle runsaan puolen vuoden aikana liiketoimintaselvityksen ja -suunnitelman kohdemaan markkinoista yritysten kanssa sovitun projektisuunnitelman puitteissa. Tekes voi rahoittaa ohjelmaan osallistumisesta koituvia kuluja.

Yksi Fudan iLabissa mukana olevasta viidestä suomalaisesta yrityksestä on Vallila Interior. Se suunnittelee ja valmistaa kodin tekstiilejä, mattoja, tapetteja ja muita kodin sisustustuotteita. Tuotteita myyvät sekä kotimaiset että ulkomaiset jälleenmyyjät Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Vallila tarjoaa myös sisustuspalveluja mm. hotelleille, toimistoille ja risteilyvarustamoille.

Vientijohtaja Inkeri Mentzoni, mitä tammikuussa alkaneessa ohjelmassa on tällä välin tapahtunut?

"Opiskelijatiimi tuli käymään meillä tammikuussa. He pääsivät tutustumaan näyttelytilamme kautta tuotteisiimme ja saivat siten konkreettisen kuvan Vallilan laajasta tuotevalikoimasta. Kävimme myös Vallilan shop-in-shopeissa sekä Vallila Outletissa, ja sitä kautta he pääsivät hyvin jyvälle Vallilan konseptista. Sen jälkeen olemme olleet säännöllisesti Skype- ja sähköpostiyhteydessä. On äärimmäisen tärkeää, että tiimi pääsee heti perille kohdeyrityksensä toiminnasta ja tavoista ja siten projekti käynnistyy tehokkaasti."

Inkeri Mentzoni on tyytyväinen tiimin tekemään työhön. He ovat nyt laatineet Vallilalle selvityksen mahdollisista jälleenmyyntikanavista Kiinassa.

"Kahdella opiskelijoista on pitkä tausta retail-maailmassa ja siitä on ollut merkittävästi hyötyä meille. Aasian markkinat ovat monimutkaisemmat kuin länsimaissa jo oman kulttuurinsa takia. Paikallinen apu merkitsee paljon. Vaikka MBA-tiimi tekee ansiokasta työtä, on silti muistettava, että kyseessä ovat opiskelijat, jotka eivät tee selvitystyötä kokopäiväisesti. Välillä voi tulla viivettä."

Fudan iLab päättyy heinäkuussa, jolloin yritykset saavat opiskelijatiimiltä lopullisen liiketoimintasuunnitelman.

"Fudan iLab -ohjelma on ollut hyvä tapa testata Kiinan markkinoita. Projekti on antanut hyvän käsityksen eri liiketoimintamahdollisuuksista ja nyt arvioimme mikä on meille se oikea tapa edetä. Saamme tästä todella kustannustehokkaan näkemyksen Kiinan markkinoille laajentamisesta."

Lue lisää

Kuva: Vallila Interior

Kaj Nordgren