Miljoona euroa muistin kehittäjälle

Tekniikan Akatemia TAF on julkistanut vuoden 2014 Millennium-teknologiapalkinnon saajaksi professori Stuart Parkinin.

Professori Parkinille myönnetään vuoden 2014 Millennium-teknologiapalkinto tunnustuksena innovaatioista, jotka ovat mahdollistaneet magneettisten muistien tallennuskapasiteetin lisäämisen tuhatkertaiseksi. Parkinin innovaatioiden ansiosta tiedon tallennuskapasiteetti on kasvanut merkittävästi, mikä puolestaan on edistänyt suurten palvelinkeskusten ja pilvipalveluiden, sosiaalisten verkostojen sekä musiikin ja elokuvien verkkolevityksen kehittymistä.

Professori Parkinin keksinnöt pohjautuvat magnetovastusta hyödyntävään ohutkalvotekniikkaan ja siihen pohjautuvaan, GMR-ilmiötä (giant magnetoresistance) hyödyntävään spin valve -lukupäähän. Pian sen jälkeen kun GMR-ilmiö löydettiin vuonna 1988, Parkin muutti tieteellisen havainnon käytännön tallennustekniikaksi.

Palkintosumma on miljoona euroa.

”Olen erittäin onnellinen ja innoissani Millennium-teknologiapalkinnosta, onhan se yksi tiedeyhteisön tärkeimpiä palkintoja. Se on myönnetty viimeisen vuosikymmenen aikana eturivin tutkijoille. Aiemmat palkinnonsaajat ovat olleet verrattomia tieteen tekijöitä, joiden tutkimuksella on ollut käänteentekevä vaikutus”, Parkin kommentoi palkintoa.

Parkin on IBM Fellow, konsultoiva professori Stanfordin yliopistossa, vieraileva professori neljässä muussa yliopistossa, Max Planck -instituutin mikrofysiikan osaston johtaja, sekä Halle-Wittenbergin Martin Luther -yliopiston Alexander von Humboldt -professori.

Aiempia tekniikan innovaatioista myönnettävän palkinnon saajia ovat olleet muun muassa World Wide Webin luoja Sir Tim Berners-Lee ja eettisen kantasolututkimuksen pioneeri Shinya Yamanaka.

Josi Tikkanen