Lukiolaiset ideoivat ratkaisuja nuorisotyöttömyyteen innovaatiokisassa

Valtakunnallisen Tartu Ideaan -kilpailun voittajaksi valittiin 28.11. pidetyssä finaalissa Luostarivuoren lukio Turusta. Toiseksi sijoittui Vuosaaren lukio ja kolmannen sijan nappasi Hämeenlinnan lyseon lukio. Innokampuksen ja DNA:n järjestämässä innovaatiokilpailussa etsittiin tänä vuonna ratkaisuja nuorisotyöttömyyteen uusien bisnesideoiden kautta ja siihen osallistui yli 800 nuorta.

Finaalissa nähtiin yhdeksän joukkuetta, joista jokaisella oli kolme minuuttia aikaa esitellä ehdotuksensa tuomaristolle ja kannustusjoukoille. Voittajaksi valikoitui sovellus, joka yhdistää sijaintitietoja ja potilastietokantoja yhdellä napin painalluksella hyödyntäen matkapuhelinverkkoa. Sovellus oli nimetty HätäAppuksi.

”Idea lähti aidosta halusta parantaa ihmisten oloja. Finaali oli tosi jännä paikka, mutta esitys meni odotuksia paremmin. Kilpailu on ollut mielettömän hieno kokemus. Toivottavasti idean toimivuutta päästään kokeilemaan käytännössä”, voittajajoukkueen Mikael Remes, Eemeli Vapamaa ja Otto Hanski kertoivat.

”Suomi tarvitsee innovaatioita ja meillä on käytössämme erinomaiset digitaaliset valmiudet ympäri Suomen. Voittajajoukkue oli kekseliäällä tavalla yhdistänyt ajankohtaisuuden ja uuden teknologian. Aamupäivä oli kokonaisuudessaan erittäin mielenkiintoinen sekä antoisa ja saimme kuulla jokaiselta joukkueelta huikeita ideoita. Kiitos kaikille osallistujille”, tuomaristoon kuulunut DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen totesi.

”Kiinnitin kilpailutöissä huomiota erityisesti innostukseen, ennakkoluulottomuuteen ja rohkeuteen. Näitä ominaisuuksia löytyi runsaasti voittajilta ja monista muistakin ehdotuksista”, arvioi tuomariston jäsen, Tekesin pääjohtaja Pekka Soini.

Tuomaristoon kuuluivat Jukka Leinosen ja Pekka Soinin lisäksilisäksi puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kenraaliluutnantti Sakari Honkamaa, Keksintösäätiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Roine sekä Patentti- ja rekisterihallituksen viestintä- ja asiakaspalvelujohtaja Anna Lauttamus-Kauppila. Tuomariston sihteerinä toimi Suomen Keksijäin Keskusliitto ry:n toiminnanjohtaja Maunu Korpela.

Voittajajoukkue nimettiin Suomen idearikkaimmaksi joukkueeksi ja samalla joukkueen opinahjo sai innovatiivisin lukio -tittelin. Voittajat palkittiin 1500 euron stipendillä.

”Tartu Ideaan -kisassa nuoret harjaantuvat nykyajan työelämässä tarvittaviin taitoihin, kuten idean konseptointiin, esittelyyn sekä palautteen antamiseen ja vastaanottamiseen”, Innokampuksen toiminnanjohtaja Rami Saarniaho sanoo.

Lisätietoa kilpailusta innokampus.fi –sivuilla.

Eero Lukin