Blogi: Minicabin vai perinteisen black cabin kyytiin Lontoossa?

Saapuessani tiistai-iltana Heathrown lentokentälle ajatukseni olivat jo seuraavan päivän tärkeässä Urban Mobility 3.0-seminaarissa, joten halusin pian hotellille valmistautumaan ja lepäämään. Lentokentältä keskustaan liikennöivä Heathrow Express jättää matkustajat Paddingtonin asemalle, josta minulla oli vielä melkoisesti matkaa Itä-Lontoossa sijaitsevaan hotelliini. Päädyin ottamaan perinteisen black cabin, sillä tiesin saavani laatua.

Seuraavana iltana kokeilin toista taksimuotoa: Minicabit ovat perinteisten mustien taksien ohella varsin yleinen liikkumismuoto Lontoossa. Ne ovat hieman halvempia, joskaan palvelun laatu ei ihan yllä black cabien tasolle. Eräs suomalainen matkaopaskin hieman varoitteli, että iltaisin yksin liikkuvien naisten tulisi olla varovaisia myös minicabeilla liikkuessa.

Gov.uk –sivulla kerrotaan, että ”Minicabs in London must have special discs on their windscreen and rear window to show they’re licensed.” Netistä löytyy runsaasti esimerkkejä myös luvattomista minicabeista.

Hotellin vierestä löytyi pieni taksitoimisto, josta menin kysymään matkaa. Minulle osoitettu kuski näpytteli kertomani osoitteen älypuhelimensa reittioppaaseen, sillä autossa ei ollut muuta GPS-laitetta. Vaikka päämäärä oli samoilla nurkilla, kuski ei tuntenut osoitetta ja joutui tarkistelemaan minulta moneen otteeseen osoitteen oikeaa kirjoitusasua ja tiennumeroita. Löysimme kuitenkin lopulta perille hieman epävarmalta vaikuttaneen ajon jälkeen. Kyytiä ei voinut maksaa kortilla joten annoin käteistä, mutta pyysin saada kuitin. Jouduin tosin lainaamaan kuskille omaa kynääni jotta hän sai sen kirjoitettua!

Matkakokemus loi varsin vahvaa kontrastia minicabien ja perinteisten taksien välille. Kuski oli ollut kuitenkin hyväntahtoinen ja ystävällinen, joten koko episodi lähinnä huvitti.

Jospa siis kaipaat Lontoon matkailijana varmuutta, helppoutta ja ehdotonta laatua, valitse perinteinen taksi. Minicabit ovat kelpoja jos sinulla ei ole kiire, haluat säästää ja olet tarvittaessa valmis jelppimään kuskia.

Iina Sankala
kirjoittaja on trainee-projektikoordinaattori INKA-ohjelmassa ja edustaa älykkään elinympäristön vastuualuetta.

Eero Lukin