Työhyvinvointi jää edelleen sanahelinäksi monella työpaikalla

Vaikka työhyvinvointia on tutkittu ja kehitetty Suomessa jo vuosikymmeniä, se saatetaan vieläkin rinnastaa vain työpaikan pikkujoulujen järjestämiseen, työterveyshuollon asiaksi tai kuitattavaksi kehityskeskustelulla.

Sanahelinän sijaan saamme työpaikoille lisää tekoja, jos kerromme siitä, mikä käytännössä toimii. Nykyisissä kilpailuolosuhteissa voimme pärjätä vain tietoa jakamalla ja rohkaisemalla toisiamme tarttumaan niihin asioihin, joilla taataan työpaikkojen elinkyky pitkällä aikajänteellä, toteaa projektipäällikkö Elina Ravantti.

Jaa oman työpaikkasi työhyvinvointia edistävä teko

Hyviä työpaikkakäytäntöjä kootaan nyt netissä osoitteessa www.tepsi.fi ja toiminnallinen tietopankki otetaan käyttöön keväällä 2015. Kaikille avoimen tietopankin perustamista rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö, ja se on yksi Työelämä 2020 -hankkeen tärkeä tavoite.

Tietopankkiin halutaan työpaikoilta pieniäkin asioita, joilla työpaikan menestymistä on tuettu lisäämällä henkilöstön hyvinvointia. Tutkimusten mukaan työhyvinvointia kehittämällä organisaatio parantaa tuloksellisuuttaan, imagoaan ja asiakastyytyväisyyttään, Ravantti perustelee.

Ohjelmistoyhtiö Vincit Oy heitti roskiin henkilöstöhallinnon ruostuneet käytännöt

Tamperelainen ohjelmistoyhtiö Vincit Oy on ravisuttanut luutuneita henkilöstöhallinnon käytäntöjä. Joka kuukausi yksi työntekijä saa tehdä vapaasti minkä tahansa päätöksen, jonka avulla Vincitistä tehdään entistäkin parempi työpaikka. Päätös toteutetaan automaattisesti, budjettia tai sääntöjä ei ole. Työntekijät saavat myös valita itse omat työvälineensä, tavoitteensa ja tiiminsä. Lisäksi uusilla työntekijöillä on työtyytyväisyystakuu, jossa työhönsä tyytymätön saa tuntuvan irtisanoutumiskorvauksen. Moni ulkopuolinen on ihmetellyt, eikö Vincitin päätähuimaavia etuja käytetä väärin.

Rekrytoimme ainoastaan ihmisiä, joihin luotamme sataprosenttisesti. Yhtäkään ylilyöntiä ei ole kuuden vuoden aikana tapahtunut. Suurempia riskejä syntyisi, jos emme antaisi työntekijöidemme osallistua organisaatiomme kehittämiseen, toteaa henkilöstöjohtaja Johanna Pystynen.

Vincitin lähes kymmenkertaistunut tulos vuosina 2009–2013 osoittaa, että henkilöstön hyvinvointiin panostaminen kannattaa.

Lisää tekoja saadaan vain tietoa jakamalla

Teknologiateollisuuden alalla on niin ikään kehitetty paljon erilaisia hyviä käytäntöjä työhyvinvoinnin parantamiseksi. Esimerkiksi Nakkila Groupin tehtaassa onnistuttiin luomaan työaikajoustoja kaksivuorotyöstä huolimatta. Alalla on kaivattu keinoja jakaa ideoita.

Uskon, että Tepsin avulla voimme tarjota työpaikoille hyvän välineen jakaa kokemuksia ja saada vaihtokaupassa tilalle yhä jalostuneempia ideoita, sanoo Teknologiateollisuuden Hyvä työ - Pidempi työura -hankkeen projektipäällikkö Tiina Hartikainen.

 

Lisätietoja:

Työterveyslaitos ja Tepsi-tietopankki
projektipäällikkö Elina Ravantti p. 043 824 8462 elina.ravantti(a)ttl.fi
Uimalankatu 1, 33101 Tampere

Vincit Oy

henkilöstöjohtaja Johanna Pystynen p. 050 441 2126 johanna.pystynen(a)vincit.fi
Hermiankatu 3 A, 33720 Tampere

www.tyohyvinvointifoorumi.fi