Tuottavuutta ja hyvinvointia mailla ja merillä

Tuotteita ja palveluita kehitetään, mutta uudistuuko liiketoiminta? Kaipaako organisaatiosi uusia toimintamalleja, ratkaisuja tai uusia työnteon tapoja? Toimivatko aloitteelliset ja osaavat työntekijät ideoineen kilpailuetuna?

Turussa kokoontui sateisena keskiviikkopäivänä 8.10. reilut 30 henkeä aluetilaisuuteen, jossa asiantuntijapuheenvuorojen ja yritysesimerkkien kautta haettiin uutta puhtia yritysten toiminnan uudistamiseen.

Tilaisuuden puheenjohtaja ylijohtaja Kimmo Puolitaival nosti omassa puheenvuorossaan tapetille hyvien johtamiskonsulttien tarpeen tukemaan johtoa yritysten uudistumisessa, jotta saadaan fiksusti ihmisestä kaikki tehot irti. Kyse on molemmin puolisesta win-win-tilanteesta yrityksen tulevaisuuden takaamiseksi.

Työterveyslaitoksen tutkija Anu Järvensivu pohdiskeli omassa asiantuntijapuheenvuorossaan: Kuka uutta työtä johtaa ja organisoi? Mitä työ on nykyään ja miten työ organisoidaan. Yhä enemmän meitä työllistää se mitä ei lasketa työksi, mistä ei varsinaisesti makseta? Tuleeko seuraavaksi "Virtuaalitalous"? Digitalous? Jakamistalous? Kunniatalous? Yhteishyvätalous? Mitä tulossa onkin, aina on vaihtoehtoja sekä huonolle että hyvälle kehityssuunnalle työelämässä. Kysyttäessä, Anu vastasi olevansa varovaisen toiveikas tulevaisuuden suhteen. On yrityksiä ja on työpaikkoja. Nyt pitäisi kuitenkin herätä muutokseen!

VAK Oyn toimitusjohtaja Matti Virtanen kertoi oman yrityksensä lean-hankkeesta. Hän korosti, "Emme pyri juoksemaan nopeammin vaan opimme lyhentämään kuljettua matkaa." Liideri-ohjelman rahoittamassa hankkeessa koko henkilöstö on otettu mukaan kehittämiseen. Tuottavuus on parantunut ja samalla myös motivaatio ja viihtyvyys. Tulevaisuuden takaajana on se, että on luotu yritykseen jatkuvan parantamisen malli. Keskittymällä arvotuotannon virtaukseen on lyhennetty tuotannon läpimenoaikaa. Virtanen korosti, että näkökulmana pitää olla kokonaisuus, ei osaoptimointi. "Se motivoi, kun pääsee itse kehittämään työtä. Omasta työstä poistetaan häiritseviä tekijöitä, jolloin työ helpottuu ja nopeutuu", vastasi toimitusjohtaja kysymykseen, onko heillä ollut muutosvastarintaa.

Aamupäivätilaisuuden kiteytyksen voi hyvin summata toimitusjohtaja Pasi Vuorisen, Amomatic Oy sloganiin " Ole valmis ja muutu mukana!"


Kaikki aamupäivän materiaalit löytyvät täältä