Tuomo Alasoini: Tanska Suomelle malliksi Saksan sijaan

Tanskassa yritykset keksivät uutta ja ihmisillä on omaan aktiivisuuteen perustuva halu elinikäiseen oppimiseen. Dynaamiset työmarkkinat täydentävät kokonaisuuden, jollaista Suomenkin kannattaisi tavoitella.

Suomen talous on ongelmissa, eikä valoa tunnelin päässä ole vielä näkyvissä. Tässä tilanteessa Saksasta on tullut talous- ja työmarkkinareformia kaipaaville suomalaisvaikuttajille uusi mallioppimisen kohde. Saksan talous onkin porskuttanut viime vuosina lujaa. Se ei ole niinkään nopean tuottavuuskasvun tai yritysten suuren innovatiivisuuden kuin jo vanhastaan vahvan teollisen perustan, työehtosopimusjärjestelmän uudistumisen ja 2000-luvun työmarkkinareformien ansiota. Paljon perustellumpi valinta mallioppimisen kohteeksi Suomelle on Tanska. Vaikka niin Suomi kuin Tanska sijoittuvat kärkeen erilaisissa kansallista innovaatioympäristöä koskevissa vertailuissa, näkyy suotuisan ympäristön vaikutus Tanskassa yritystasolla aivan eri tavalla kuin Suomessa. Kun Suomessa viimeisen kolmen vuoden aikana tuotteitaan tai palvelujaan uudistaneita yrityksiä on kaikista vähintään 10 hengen yrityksistä
noin kolmannes, on osuus Tanskassa eurooppalaisen yritystutkimuksen mukaan puolet.

Lue koko artikkeli

Tuomo Alasoini kirjoitti artikkelin Kanava 4/2014 -lehteen, ja se nousi Suomen Kuvalehden verkkosivujen ykkösuutiseksi 2.6.2014.

Liideri-ohjelma tutustui Tanskalaiseen työelämään helmikuussa 2014. Johtopäätökset luettavissa täältä.