Tulevaisuus puhutti Nordic Business Forumissa

Kaksipäiväinen bisnesseminaari keräsi yhteen liike-elämän asiantuntijat ja tarjosi upean kattauksen valovoimaisia puheenvuoroja, innostusta ja inspiraatiota.
Tekes oli tapahtumassa mukana yhtenä yhteistyökumppanina. Fiiliksestä fyrkkaa ja Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta, työniloa -ohjelmat toivat tapahtumaan Tekes Cafen, jossa seminaarinosallistujia haastettiin pohtimaan tunteen ja liiketoiminnan liittoa eri näkökulmista.

Jyväskylästä Helsinkiin tänä vuonna siirtynyt Nordic Business Forum kokosi Messukeskukseen 5300 seminaarivierasta. Seminaarin keskeisiksi viesteiksi tiivistyivät ihmisten merkitys liiketoiminnassa, tarve tehdä asioita, joilla on merkitystä sekä tarve olla hyödyksi muille. Lähes kaikki puheenvuorojen pitäjät hakivat yrityksille uutta merkitystä – jotain, mikä muuttaa maailmaa ja antaa jotakin myös muille.

Puhujien terävintä kärkeä edusti ehdottomasti bisnesguru Jim Collins ajatuksillaan siitä, miten rakennetaan hyvistä yrityksistä mahtavia. Collinsin mukaan yrityksen menestymisen kannalta tärkein voimavarat ovat ihmiset ja parhaat johtajat ovat niitä, jotka oivaltavat tämän.

Kotimaista huippuosaamista seminaarissa edusti Matti Alahuhta, joka kertoi Koneen tarinan. Alahuhta mainitsi Koneen menestyksen lähtevän luottamuksen rakentamisesta ihmisiä johdettaessa.

”It’s the people who make the difference”, Alahuhta totesi.

Arnold Schwarzeneggerin huima ura kehonrakentajasta kiinteistöbisneksen kautta menestyneeksi näyttelijäksi ja lopulta Kalifornian kuvernööriksi on vertaansa vailla. Nordic Business Forumiin saapuneen Schwarzeneggerin elämänasennetta kuvaa hyvin yleisön raikuvat naurut saanut kommentti:

”If six hours sleep is not enough, sleep faster!”

Schwarzeneggerin mielestä on turha tavoitella pieniä asioita, koska siihen menee kuitenkin yhtä paljon energiaa kuin isojen asioiden tavoittelemiseen. Ajattele isosti ja tee rajusti töitä unelmiesi eteen, siinä Arskan resepti menestymiseen.

AirAsian omistaja Tony Fernandes kannusti omassa puheenvuorossaan unelmoimaan rohkeasti ja tekemään töitä unelmien eteen. Myös Fernandesin johtamassa halpalentoyhtiössä ihmiset nousevat tärkeimmäksi voimavaraksi. Fernandesin mukaan onnelliset työntekijät luovat onnellisia asiakkaita, jotka puolestaan varmistavat yrityksen menestyksen. ”Hymy ja ystävällisyys”, eivät maksa mitään, mutta saavat aikaan positiivisen kokemuksen.

Seminaarin muina puhujina kuultiin myös Dambisa Moyoa, joka epäili hyvinvoinnissa elävien länsimaiden kyvykkyyttä uudistua. Kun asiat ovat liian hyvin, ei uudistumisen nälkää ole, epäili Moyo. Hän totesi HS 13.10. taloussivujen artikkelissa:

"Meidän, jotka uskomme näihin asioihin, on kysyttävä itseltämme, miksi emme kykene enää vakuuttamaan. Uskon sen johtuvan siitä, että emme itsekään ole vakuuttuneita."

Moyon lisäksi puheita kuultiin mm. Soulaima Gouranilta, Sir Ken Robinsonilta sekä tapahtuman päätöspuheenvuoro Sir Alex Fergusonilta. Gourani painotti omassa puheenvuorossaan faniuden merkitystä:

”Re-think your customers as fans and your whole communication changes!”.

Robinson kehotti yhdistämään nopean teknologisen muutoksen tukemaan kulttuurin muutosta. Ferguson näki ihmisluonteen motivoimisen keskeiseksi avaimeksi onnistumisessa.

Tulevaisuutta ja menestyksen avaintekijöitä pohdittiin monen puheenvuorossa. Aktiivinen keskustelu ja verkostoituminen jatkuivat puheenvuorojen jälkeen tapahtuman verkostoitumisalueella, josta löytyivät yhteistyökumppaneiden ständit ihmisineen. Tekesin ständillä seminaarivieraita heräteltiin pohtimaan liiketoimintaa taidelähtöisin keinoin toteutetulla onnenpyöräpelillä, jossa nostettiin esille oivallusten, kokemusten, tunteiden ja intuition merkitys menestyvässä liiketoiminnassa. Onnenpyöräpeliin osallistuneiden ajatukset saivat myös kuvallisen muodon taiteilija Raquel Benmerguin kuvituksen kautta.

Lisää bisnestilaisuuden oivalluksia löydät esim. Twitteristä #NBForum, #Fiiliksestafyrkkaa ja #Liideri.

 

 

LMS