Ratkaisu löytyy aina – kehittäminen kannattaa

Lappeenrantaan kokoontui 14.-15.8.2014 yli 700 kunta-alan vaikuttajan joukko pohtimaan ajankohtaisia asioita. Tarjolla hyvä elämä … vai äkkijarrutusta talouden ehdoilla? Vaikeudet on tehty voitettavaksi ja kehittäminen on tekoja.

Hyvä todeta, että meillä on tehty oikean suuntaisia asioita, kun seminaarissa esillä olleet asiat samoja kuin omassa toiminnassa, totesi henkilöstöpäällikkö Pekka Sivonen Kajaanista. Moni muukin varmasti saattoi yhtyä samaan. "Kyynisyys on kyvyttömyyttä", totesi seminaarin juontaja uutisankkuri Matti Rönkä YLEltä päätössanoissaan ja lisäsi, "hätäkö tässä näin matalassa kaivossa!"
Lappeenranta-seminaari järjestettiin nyt 37. kerran. Kypsästi ollaan keski-iässä, kuten äijän roolia välillä hyödyntänyt juontaja Rönkä totesi. Punainen lanka aitoon uudistumiseen kunta-alan työmarkkinaseminaarissa rakentui erilaisista asiantuntijapuheenvuoroista keskusteluista ja käytännön kuntaesimerkeistä sekä työkaluista kehittämisessä.
Ensimmäisenä päivänä filosofi Pekka Himasen johdolla pohdittiin arvokkuuslähtöistä johtamis- ja työkulttuuria. Hänen mukaansa ratkaiseva kysymys on, miten autan muita onnistumaan asioissa joista myös itse olen innostunut. Valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen kiteytti samaa ajatusta kysymykseen, kuka tekee ratkaisut? Ja voitaisiinko ajatella, että hallinto ja kansalaiset ovat tiskin samalla puolella.
Toisena päivänä kansalaispuheenvuoron käytti Helsingin Sanomien toimittaja Ilkka Malmberg pohtimalla, millainen olisi Suomi tänään, jos Suur-Suomi olisi olemassa eikä osaa Karjalasta olisi menetetty. Kuinka itä- ja länsi-Suomi olisivat enemmän tasapainossa ja Viipuri taistelisi toiseksi suurimman kaupungin tittelistä Tampereen kanssa. Ainakaan meillä ei olisi globaalisti ainutlaatuisia evakkokaskuja, joiden kautta isoa rakennemuutosta silloin pureskeltiin.
Seminaarissa lanseerattiin Kunta-alan työelämän kehittämisohjelma Kunteko 2020, jossa eri kunta-ala yhteistyökumppanit ovat päättäneet koota kunta-alan kehittäjät yhteiseen tuloksellisuusverkostoon. Ohjelmaan halutaan koota sekä pieniä että isompia kehittämiskokemuksia jaettavaksi. Ohjelma käynnistyy vuoden 2015 alussa.

Seminaarin ohjelma ja aineistot

 

Nuppu Rouhiainen