Parasta ennen 2020 – tunteiden voimalla!

Mikkelin kesäpäivät juhlisti 35-vuotista taivaltaan 12.-13.6.2014. Paikalle oli kerääntynyt toistasataa kuulijaa, ei vain kuuntelemaan vaan myös osallistumaan kysymysten, kommenttien ja vilkkaiden talokeskustelujen kautta. Sosiaalista hyvinvointia synnytettiin myös iltatilaisuuden Tertin kartanon loistokkaalla lähiruokabuffetpöydällä.

Timo Harakka avasi kesäpäivät viittaamalla Länsi-Savon saman päiväiseen kirjoitukseen, jossa todettiin että tutkimusten mukaan eteläsavolaiset ovat tyytyväisiä omaan elämäänsä, mutta eivät omaan työelämään! Tilasto- ja tutkimustietoihin viitaten myös Ilmarisen Jaakko Kiander totesi, että asiat ovat Suomessa samaan aikaan hyvin ja huonosti. Vaurauden keskelläkin suomalaiset tuntuvat säilyttävän perusasenteena alakulon.

Harri Kerminen, HST Partners Oy, aloitti päivän tunteella hehkuttaen. "Tunteet eivät ole ollenkaan humpuukia, vaan tunne ja järki muodostavat toimivan kokonaisuuden. Voittajaorganisaatio lähtee oikeasta aivopuoliskosta, pitää pystyä uudistumaan. Pitää myös voida epäonnistua, että oppii. Tarvitaan Mikki Hiiri-johtamista – isot korvat, pieni suu!"

Pekka Pohjakallio, 925, jatkoi samalla linjalla: vallankumouksella työvoittoon. Hänen filosofiansa on, että elämään kuuluu työ ja elämä yhdessä ei erikseen. Hän kertoi valaisevan esimerkin lihanleikkaajien lean-mallista. Yrityksessä on sovittu, että kerran viikossa aloitetaan uusi kokeilu miten voisi tehdä paremmin. Sitä kokeillaan pari päivää, arvioidaan, ja jos malli toimii, se otetaan käyttöön. Jo Tolstoi totesi viisaasti: "Kaikki haluavat muuttaa maailman. Kukaan ei halua muuttaa itseään. "

Futuricen Hanno Nevanlinna kertoi puhuvansa laivanrakentajainsinöörin koulutuksen pohjalta tunteista. Hänen kokeilufilosofiansa on: nopean epäonnistumisen kautta nopeisiin onnistumisiin. Futuricessa vallitsee täydellisen luottamuksen kulttuuri, sitä ei tarvitse ansaita, yritykseen palkataan vain luottamuksen arvoisia ihmisiä. Malli toimii, kasvuvauhti on ollut useanvuoden 30 %. Yritys on valittu usean kerran Suomen parhaaksi Great Place to Work -kilpailussa ja kaksi kertaa Euroopan parhaaksi.

Ensimmäisen päivä päättyi ns. Hintsa filosofiaan. Aki Hintsa mukaan keskeistä on, että pitää tapahtua muutos, ei riitä että kehutaan toisiamme ristiin. Hänen mukaansa yksilöllä on vastuu omasta hyvinvoinnistaan huolehtimisesta. Pitää löytää oma sisin: Kuka olen? Mitä haluan? Kuka kontrolloi elämääni? Pitää olla avoin itseään kohtaan.

Toisen päivän kolme yritysesimerkkiä olivat hyvin erilaisia, mutta kaikki erittäin vakuuttavia ja puhuttelevia.

John Simon kertoi Koneen loistavan tarinan tähän päivään asti. Koneen henki profiloitunut Herlinin perheeseen. Toiminta on hyvin paikallista, päätöksenteko jaettu, hyviä johtajia esikunnassa ja sen alapuolella. Omistuspohja mahdollistaa, että asioita tehdään paljon pitemmällä aikavälillä kuin kvartaalitaloudessa. Kone on yritys, joka osaa kirjoittaa strategiansa yhdelle kalvolle. Mottona: yksinkertaistaminen, arkipäiväistäminen ja mahdollisuuksien korostaminen.

Blancon tarina on toisenlainen. Entinen toimitusjohtaja Kim Väisänen kertoi yrityksen tarinan tunneista tuottavuuteen. Yritys on juuri myyty kansainväliseen omistukseen. Hän pohti suomalaisten asenteita viittasi Kari Hotakaiseen: keskuslämmitystaloissa on helppo valittaa tai first world problems – keksi on liian iso kahvimukissa kastettavaksi. Tarvitaan uudenlaista asennetta, suomalaiset eivät ole vielä siirtyneet moderniin rytmiin. Hänen mukaansa yksi voi olla enemmän kuin yksi 1>1.

Sick Oy on esimerkki saksalaista perheyhtiöstä, jota Ari Rämö johtaa. Arin filosofiaan kuuluu selkeä ero arvostamisen ja arvostelun välillä. On annettava mahdollisuuksia ja luotettava. Arin mukaan on paljon helpompi pyytää anteeksi kuin hankkia lupa kokeiluun? Pitää päästä pois ajattelusta: Ei toimi - ei ole tehty ennenkään.

Armi Salo-Oksa, Marski Data Oy kertoi oman yrittäjäpolkunsa tarinan. Hänen mottonaan on aina ollut: Periksi ei anneta! Itse pitää tarttua ja muuttua. Vaarallisinta on ajattelu: Tämän ja tuon kun saan... ja edelleen kolme viidestä puuttuu! Nykyisen konsernin tapa toimia on: kilpailuhenkisyys (itsensä kanssa), ihmislähtöisyys, kunnioitus, palveluhenkisyys, rohkeus katsoa asioita uusista näkökulmista, tarttuminen, luovuus ja innovatiivisuus. Kolmen K:n malli - kiitä, kehu, kannusta. Tällöin tulosta ei tehdä, se syntyy seurauksena.

Tällä hetkellä Salo-Oksa opettelee konsernin johdossa johtamaan taustalla.

Kaksipäiväisen tilaisuuden päätteeksi Ilkka Halava, Future Works Oy, kehotti meitä muistamaan, että yhdessä tehtäessä stressitaso laskee. Yhdessä tekeminen on tuottavuustyötä – supertuottava työ on vapaaehtoista yhteistyötä. Suomalaisen työelämän arvojen pitäisi olla: sharing, sharing, sharing. Olisi aika siirtyä aikuisen työn aikaan!

Materiaaleja

 

Nuppu Rouhiainen