Kaksi päivää suomalaista johtamista

Suomalaisen johtamisen päiviä vietettiin Messukeskuksessa 9.-10.6. CxO Mentorin toteuttaman tapahtuman puhujakaarti oli nimekäs ja puheet palkitsevia.

Ensimmäisenä tapahtumapäivänä lavalla kuultiin järvisuomalaisesta johtajuudesta, kun Pohjois-Karjalan Osuuspankin liiketoiminnan toimialajohtaja Tiina Tolvanen pohti johtamisen vastakkaisia vaatimuksia. Vastapareina hänen puheessaan olivat tasapuolisuuden kohtelu vs. yksilönä kohteleminen, avoimuus ja suoruus vs. kun ei voi kertoa kaikkea. Muita hänen nostamiaan vastapareja olivat ennakkoluuloisuuteen lankeaminen vs. ennakoiminen, suunnitelmallisuus ja järjestelmällisyys vs. sopeutuminen jatkuviin muutoksiin sekä nopeat päätökset vs. harkitsemattomat päätökset.

Toinen ensimmäisen päivän mieleenpainuvista puheista oli Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtajan Anne Bernerin puhe luovan yrityksen johtajuudesta. Bernerin mukaan muutos on tapahtunut muutosvauhdissa. Ihminen on stabiili ja ennemmin muuttuu miten tehdään kuin mitä tehdään. Bernerin mukaan 90 prosenttia ajatuksistamme on samoja kuin eilen, jolloin omaa ajattelua on kehitettävä ja tulevaisuuden johtaja onkin valintojen arkkitehti.

"Taide on elämää synnyttävää ja tuottavaa."

Toisen päivän puhujista potin räjäytti Jorma Uotinen, jonka aiheena oli taiteilijoiden johtaminen. Uotinen kiteytti puheessaan hyvin kaiken, mitä aikaisemmat puhujat olivat omissa puheenvuoroissaan johtajuudesta pohtineet. Uotisen mieleen oli jäänyt Helsingin Oopperatalon syntyvaiheen pohdinnat sen hinnasta ja rakentamisen tarpeellisuudesta. Oopperatalon hinnasta kohistiin ja sen ajateltiin olevan kallis. Vertauksena hinnalle Uotinen kertoi esimerkin samaan aikaan Suomeen hankituista 42 uudesta hornetista. Oopperatalon hinta oli kahden hornetin verran. Nämä samaiset hornetit ovat nykyisin vanhentuneen mallisia, mutta Oopperatalo palvelee kävijöitään edelleen loistavasti. Uotisen puheenvuorossa oli lähes jokainen lause käyttökelpoinen ja ne olisi voinut siteerata jokaisen, mutta jokainen kiinnostunut käyköön häntä itse kuulemassa.

 

Nuppu Rouhiainen, Miia Linnusmaa