Eurooppa-picnicillä loikattiin eurooppalaiseen työelämään

Eurooppa-päivänä 9.5. työelämän vaikuttajat kokoontuivat Eurooppa-picnicille puhumaan suomalaisen työelämän tulevaisuudesta. Inspiroiva keskustelu takasi, että eväitä riitti myös kotiin vietäväksi.

Kylmänä toukokuun päivänä ravintola Sipulin lasikattoinen talvipuutarha oli toimiva valinta picnic-paikaksi. Työelämä 2020 -hankkeen Uudenmaan alueverkosto järjestämässä tilaisuudessa puitiin suomalaisen työelämän kipupisteitä ja mahdollisuuksia sekä maalattiin kuvaa tulevaisuuden johtamisesta. Pyöreät pöydät ja rento brunssitarjoilu veivät tunnelman kauas perinteisestä seminaarista, ja loivat tilaisuuteen keskustelevan ilmapiirin.

Päivän inspiroivimman puheenvuoron tarjoili Hanno Nevalinna, jonka edustama yritys Futurice on valittu sekä Suomen että koko Euroopan parhaaksi työpaikaksi.
– Meillä työntekijä saa ensimmäisenä päivänä käteensä firman luottokorin, ja vapauden käyttää sitä työyhteisön hyväksi parhaaksi katsomallaan tavalla. Futuricessa luottamus, välittäminen ja läpinäkyvyys korvaavat ison osan johtamistyöstä. Tuloksena on, että asiakkaat ovat yhtä tyytyväisiä kuin työntekijät, Nevalinna kuvailee.

Luottamuksen, vastuun ja vapauden teemat toistuivat puhujien esityksissä ja pyöreiden pöytien keskustelussa. Päivän isoimpia kysymyksiä oli, miten luoda työpaikalle puitteet, joissa kokeileminen – ja myös mahdollinen epäonnistuminen – on sallittua ja turvallista. Vertailupohjaa haettiin muun muassa suomalaisesta urheilusta.
– Jääkiekossa olemme aina olleet hyviä puolustamaan, mutta maalintekijöinä meiltä puuttuu rohkeutta. Sama pätee organisaatioihin. On helpompi pelata varman päälle ja välttää riskejä, mutta silloin jäävät innovaatiot syntymättä, esittää Juha Antila SAK:sta.

Mitä toimivan työyhteisön synnyttäminen sitten vaatii johtajuudelta? Päivän puheenvuorojen perusteella vaikuttaa, että tulevaisuuden johtajuus on yhä enemmän mahdollistamista – kykyä luoda olosuhteet, joissa työntekijät tuntevat itsensä motivoituneiksi, ja voivat ottaa riskejä turvallisesti.

– Hyvä johtaja on kuin talonmies, joka huolehtii jatkuvasti, että työnteon puitteet ovat kunnossa, kiteyttää Janne Tiennari Aalto-yliopistosta.

Antoisan nelituntisen päätteeksi eväät eivät jääneet levälleen, vaan tilaisuuden puheenvuoroista muodostui selkeä kokonaiskuva. Monet puhujista nostivat esiin eri näkökulmia samoista ydinasioista. Niistä sekä picnic-vieraiden että Uudenmaan Työelämä 2020-verkoston on hyvä jatkaa eteenpäin.

Esitykset

Työelämä 2020 -hankkeen Uudenmaan alueverkostossa ovat mukana Uudenmaan ELY, Helsingin seudun kauppakamari, Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy/ KEUKE, Helsingin kaupunki, Uudenmaan liitto, Etelä-Suomen AVI/ Työsuojeluvastuualue, Työturvallisuuskeskus TTK, Henkilöstöjohdon ryhmä – HENRY ry, Innovaatiorahoituskeskus Tekes, SAK, Akava ry, Uudenmaan TE-toimisto, Optimal Training Oy (Hkin/ Uudenmaan/ pääkaupunkiseudun Yrittäjät), STTK, Työterveyslaitos, Teknologiateollisuus ja FIBS yritysvastuuverkosto.

 

Teksti ja kuvat Tuuli Aaltio, Uudenmaan liitto

Muokkaus Maria Mustonen