Intian Smart Grid -markkinat kaipaavat osaajia

Intia investoi sähköverkkojen kehittämiseen. Team Finland Future Watch -palvelu kokosi suomalaisia yrityksiä keskustelemaan, miten kasvaviin markkinoihin päästäisiin parhaiten kiinni.

Intian sähkönsiirtoverkko on maailman laajimpia, mutta sen ulottaminen joka kotiin vaatii vuosien työn. Intiassa noin 79 miljoonaa taloutta on edelleen vailla sähköä ja sähkönsiirron luotettavuudessa on paljon parannettavaa.

"Länsimaat investoivat älykkäisiin mittareihin, tiedonsiirtoon ja analytiikkaan. Intiassa pitää keskittyä sekä sähköverkon kapasiteettiin ja varmuuteen, mutta lisätä samalla verkkoon älykkäitä ratkaisuja", selittää Reji Kumar Pillai Indian Smart Grid Forumin presidentti.
Pillai esitteli Intian sähköverkon tulevaisuuden kysymyksiä Tekesin järjestämässä Team Finland Future Watch -työpajassa syykuussa.

Paikallinen verkosto on avain markkinoille

Intian johto on ottanut tavoitteekseen parantaa sähkönsiirtoverkon toimivuutta käynnistämällä pilottiprojekteja eri osavaltioissa.Maassa halutaan kehittää tapoja tuottaa, kuluttaa, varastoida ja vaihtaa energiaa entistä joustavammin ja resurssitehokkaammin. Uudenlaisia palveluja tarvitaan sekä sähkön kuluttajille että tuottajille.

"Suomalaisten yritysten kannattaisi vakavasti tarkastella sähköverkkojen avaamia mahdollisuuksia", kannustavat Finpron Intian edustajat Dinkar Krishan ja Rekha Salvi, jotka ovat tuoreen Intian Smart Grid -pilottiprojekteja esittelevän Future Watch -raportin takana.
Intian markkinoilla seitsemän vuotta toimineelle suomalaiselle Viola Systemsille avain on ollut hyvä kumppaniverkosto. Jyrki Penttonen Viola Systemistä toteaa, että ilman erittäin hyvää verkostoa Intian markkinoilla menestyminen olisi mahdotonta.

"Kokemuksemme mukaan tarjouskilpailuissa hinnalla on suuri merkitys. Siksi komponenttien sijaan kannattaa tarjota kokonaisratkaisuja ja palvelua. Näin on helpompi osoittaa ostajalle ratkaisun hyödyt ja kilpailla paikallisten yritysten kanssa", Penttonen vinkkaa.

Team Finland Future Watch -palvelusta tietoa markkinoiden tulevaisuudesta

Syyskuussa järjestetty Team Finland Future Watch -työpaja kokosi yrityksiä eri puolilta Suomea ideoimaan yhdessä tapoja, joilla ottaa Intian Smart Grid -markkinoiden avaamista tulevaisuuden mahdollisuuksista kiinni.

Työpajassa Reji Kumar Pillai Indian Smart Grid Forumista esitti suomalaisille yrityksille kutsun osallistua maaliskuussa 2015 järjestettävälle India Smart Grid -viikolle. Tapahtumaa varten on mahdollista koota yrityksistä Team Finland -ryhmä.

Jos yrityksenne on kiinnostunut ottamaan osaa India Smart Grid Week 2015 -tapahtumaan, ilmoittaisitteko alustavasti kiinnostuksestanne Tekesiin Pia Salokoskelle, joka koordinoi mahdollisen matkan järjestelyä: pia.salokoski(at)tekes.fi

Lisätietoa India Smart Grid Week 2015 -tapahtumasta

Lue Team Finland Future Watch -raportti "India Smart Grids Future Session and Report Update"

Lisätietoa Team Finland Future Watch -palvelusta

Team Finland Future Watch

Future Watch -palvelu tuottaa yrityksille tietoa ja näkymiä kansainvälisistä liiketoimintamahdollisuuksista eri maissa 2–5 vuoden aikajänteellä. Future Watch sessiot tuovat markkina- ja ennakointitietoa konkreettisten esimerkkien muodossa ympäri maailman suomalaisten yritysten ja organisaatioiden tietoisuuteen vuorovaikutteisella tavalla. Jokaisen session tavoitteena on tunnistaa konkreettisia liiketoimintamahdollisuuksia, sekä kartoittaa yritysten tarpeita tiedon, kontaktien ja rahoituksen osalta näiden mahdollisuuksien lunastamiseksi. Team Finland Future Watch -palvelu toteutetaan ja kehitetään Tekesin vetovastuulla yhteistyössä muiden Team Finland -toimijoiden kanssa.

Teksti: Eeva Landowski
Kuva: Tim Bird

Eeva Landowski