Tiivis ja vuorovaikutteinen INKA-ohjelman kick off Tampereella

INKA-ohjelman kick off -tapahtumassa 2.10. Tampereen Mediapoliksessa pyrittiin luomaan mahdollisimman hyvät puitteet uusille kohtaamiselle ja vuorovaikutteiselle tunnelmalle. Tilaisuudessa kerätty palaute oli hyvää: 81 % vastaajista oli tapahtumaan erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä. Osallistujat käyttivät myös ahkerasti Twitteriä (#inkaohjelma) kommentoimiseen ja fiilisten kuvaamiseen.

Osallistujien kyyditys tapahtumapaikalle oli valittu tapahtuman luonteen mukaisesti eli matka taitettiin tamperelaisella Älynyssellä ja hybridibussilla.

Aamupäivän osuudessa kehityspäällikkö Pauli Välimäki esitteli Tampereella otettuja askelia kohti älykästä kaupunkia ja uudistuvaa teollisuutta. Välimäki esitteli kaupunkikehityskohteita ja puhui kaupungin roolista innovaatioalustana ja fiksujen kokeilujen mahdollistajana esimerkiksi kaupungin hankintatoimen kautta.

Aalto-yliopiston Anssi Tuulenmäki kiteytti oivaltavin esimerkein suunnittelu- ja kehitystyön yleisiä karikkoja ja korosti nopeiden kokeilujen tärkeyttä: ”eihän lapsi opi kävelemään laatimalla siitä ensin projektisuunnitelmaa” ja ”neukkarit ovat parhaita paikkoja neukkareiden kehittämiseen”.

Iltapäivä sisälsi mm. aamupäivällä valmistellut hankepuheenvuorot, messuosion, yrityspaneelin sekä INKA Awards -palkintojen julkistamisen.

Päivän tunnelmia Youtube-videolla

TEMin puheenvuorossa teollisuusneuvos Petri Lehto korosti kansallisten linjausten kytköstä INKA-ohjelman teemoihin. Kansallisten linjauksien ja alueellisten toteutusympäristöjen yhteentoimivuus on keskeinen tekijä uutta kasvua haettaessa.

Vuorovaikutteisuus ja verkottuminen olivat teemoina toimittaja Peter Nymanin ja Stylehunter Oy:n toimitusjohtaja Suvi Widgrenin dialogissa. Suvi ravisteli yleisöä rempseällä otteellaan. Hän toi pk-yrittäjän näkökulmaa ohjelmaan, ja korosti pienten yritysten huomioimista sekä viestinnän ja kielenkäytön selkeyttä.

Puheenvuorojen lisäksi ohjelmassa oli messuosuus. Tarjolla oli INKA-kaupunkien, yritysten ja rahoittajien ständejä, hanke-esittelyjä, Twitterkoulutusta sekä tapaamisia Tekesin asiantuntijoiden tai muiden osallistujien kanssa.

Iltapäiväosuuden päätti INKA Awards, jossa palkinnot menivät Ouluun julkisten hankintojen kehittämiselle ja Vaasaan älyverkkopilotille. Lisäksi mieleenpainuvimman ja innostavimman puheenvuoron palkinnon sai Entrepreneurship Society -verkostoa edustanut Eetu Tauriainen Tampereen ES:stä. Verkosto edistää kasvuyrittäjyyttä ja opiskelijakeskeistä yrittäjyystoimintaa.

Seuraava INKA-ohjelman yhteinen seminaari pidetään Vaasan EnergyWeekin yhteydessä 17.3.2015.

Kuvassa Tekesin Mika Lautanala ja Reijo Munther sekä Teknologiakeskus Merinovan
Anna-Kaisa Valkama ja ABB:n Heikki Uusitalo vastaanottamassa Vaasan palkintoa.

teksti ja kuva: Eero Lukin

Eero Lukin