Avaimet terveempään tulevaisuuteen

Termit kuten quantified self, biohakkerointi, eHealth ja digitaalinen terveys vilisevät yhä useammin mukana kun puhutaan tulevaisuuden hyvinvoinnista ja keinoista hillitä jatkuvasti kasvavia terveydenhoitokuluja. Kryptisten nimien takaa löytyy sama idea: teknologian valjastaminen parhaalla mahdollisella tavalla hyvinvoinnin aikaansaamiseksi. Keskusteluissa on nähtävissä suuntaus kohti yksilön omia keinoja terveytensä mittaamiseen ja edistämiseen sekä perinteisen terveydenhuollon sisällä että sen ulkopuolella.

Ihminen on loppujen lopuksi melko huono arvioimaan tekemisiään pidemmällä aikavälillä. Kuinkas monta tuntia nukuin viime viikolla? Mikäs sen arkiliikunnan laita olikaan? Juuri tämän tyyppisiin kysymyksiin monet sovellukset ja mittausanturit tuovat helpotusta. Itsensä mittaaminen on tänä päivänä yhä helpompaa, ja keinot siihen ovat tulleet arkielämässä kirjaimellisesti iholle. Unen, stressin ja fyysisen aktiivisuuden mittaaminen on jo monelle arkipäivää, ja esimerkiksi älypuhelimien ominaisuuksien kehittyessä yhä useammat ovet aukeavat erilaisiin mittausmahdollisuuksiin.

Kuten hyvin tiedetään, pelkkä tieto harvoin riittää kun tavoitteena on elämäntapojen muuttaminen. Myös tähän teknologialla on tarjota ratkaisuja. Esimerkiksi pelillisyyden, sosiaalinen paineen ja vertaistuen voimaa hyödynnetään jo täyttä päätä monissa sovelluksissa. Toisaalta tiedon kerääminen ja määrä ovat enää harvoin rajoittavia tekijöitä, vaan monet haasteet liittyvät tiedon tulkintaan ja hallintaan.

Terveys ja digitaalisuus ovat laajalle levittäytyviä teemoja, joiden edistäminen voi tuoda hyötyjä koko yhteiskunnan tasolle asti. Parhaan tuloksen aikaansaamisessa eri toimijoiden yhteistyö on keskeisessä roolissa. Tekesin Innovatiiviset kaupungit (INKA) -ohjelma pyrkii luomaan edellytyksiä julkisen sektorin, kaupunkien ja yritysten yhteistyöhön uusien innovaatioiden ja liiketoimintamahdollisuuksien synnyttämiseksi ja kasvattamiseksi.

On mielenkiintoista nähdä miten teknologia ja terveys tulevaisuudessa yhdistyvät. Varmaa on, että mullistuksia on edessä ja avaimet terveempään tulevaisuuteen ovat käsissämme.

Hanna Vartia

Kirjoittaja on trainee INKA-ohjelmassa ja edustaa elinvoimainen ihminen -vastuualuetta.