Indicatorium lähtee kaupallistamaan UPM:n kehittämää tuoreusvahtia Innovation Mill -ohjelmassa

UPM ja Indicatorium Oy ovat sopineet UPM:n kehittämän tuoreusvahdin kansainvälisestä kaupallistamisesta. Tuoreusvahti on älytarra, joka reagoi tiettyihin kemikaaleihin ja jonka avulla voidaan todeta onko ruoka-aine vielä tuore ja turvallinen käytettäväksi. Indicatorium tavoittelee tuoreusvahdilla kansainvälisiä markkinoita. Tekes rahoittaa hankkeen käynnistysvaihetta.

"Tuoreusvahti on luotettava ja kustannustehokas tarra, joka on helppo liittää suoraan pakkaukseen. Tarra on integroitavissa NFC tai RFID -teknologiaan ja sille on useita erilaisia sovelluskohteita. Tuote on kuluttajatestattu siipikarjatuotteiden osalta ja jatkossa valikoimaamme tulevat esimerkiksi pakatut tuoreet kalat, leikatut hedelmät ja vihannekset. Asiakkaamme saavat tuotteesta selviä taloudellisia- ja kilpailuetuja. Tuoreusvahdin käyttö vähentää myös hävikkiä", kertoo Indicatorium Oy:n toimitusjohtaja Tomi Siimes.

"Tekesin tukema Innovation Mill -hanke sopii hyvin UPM:n tavoitteisiin löytää kumppaneita ei-ydinosaamiseemme liittyvien ideoiden ja patenttien kaupallistamiseksi. Haemme jatkuvasti innovatiivisia kumppaneita biotalouden projekteihin ja sivuvirtojen hyödyntämiseen sekä uusien liiketoimintamallien kehittämiseen ja meiltä itseltämme hyödyntämättä jäämien patenttien hyödyntämiseen," sanoo UPM:n teknologiajohtaja Jyrki Ovaska.

Kyseessä on UPM:n ensimmäinen kaupallistamishanke Spinverse Oy:n hallinnoiman Innovation Mill -ohjelman yhteistyökumppanina. Ohjelman muut suuryrityskumppanit ovat Fortum, Nokia, Kemira, Metso, Ruukki ja Wärtsilä.

"Alun perin Nokian kanssa käynnistetty Innovation Mill on mittava menestystarina sekä hankkeiden määrällä, että onnistumisasteella mitattuna. On hienoa, että suuryritykset ovat lähteneet aktiivisesti mukaan ja voivat hyötyä ohjelman puitteissa luoduista, myös kansainvälisesti uraauurtavista käytännöistä", toteaa Tekesin palvelujohtaja Kari Tilli.

Vuodesta 2009 toiminut Innovation Mill on auttanut kaupallistamaan pitkälti yli sata suuryhtiöiden teknologiaa ja luomaan yli 1000 uutta työpaikkaa. "Nyt olemme uudistamassa ohjelmaa kattamaan laajenevan pk-yritysten ja suurten teollisten kumppanien verkoston niin, että ideat ja tuotteet liikkuvat molempiin suuntiin." kertoo Spinverse Oy:n toimitusjohtaja Pekka Koponen.

Lisätietoja
Esa Laurinsilta, johtaja, Strategiset kumppanuudet, Teknologia, UPM, puh. 040 821 0350
Tomi Siimes, toimitusjohtaja, Indicatorium Oy, puh. 050 340 1403
Kari Tilli, palvelujohtaja, Tekes, puh. 050 55 77 850
Pekka Koponen, toimitusjohtaja, Spinverse Oy, puh. 040 545 0008