Health 2.0 -matka USA:han toi uusia verkostoja ja ymmärrystä

Tekesin ja Sitran yhteistyössä muiden Team Finland -toimijoiden kanssa järjestämä Health 2.0 -matka toi rutkasti uusia verkostoja ja ymmärrystä USA:n mahdollisuuksista. Matkalle osallistui terveys- ja hyvinvointialan digitaalisia ratkaisuja kehittäviä yrityksiä ja tutkimusorganisaatioita sekä terveys- ja hyvinvointipalveluista vastaavia päättäjiä.

"Mielestäni tällainen verkottumismatka on parasta palvelua mitä julkinen liiketoiminnan kehittämis- ja kansainvälistymispalvelu voi ylipäätään olla. Osallistuminen matkalle, verkottuminen ja saatu tieto vei meitä giganttisen harppauksen eteenpäin!"

"Reissun ansiosta ymmärrän taas paljon enemmän yrittäjälähtöisestä maailmasta, toiminnasta, ja ajattelutavasta. Tätä tietoa hyödynnämme kaupallistamishankkeissamme."

"Megakiitos Team Finlandille eli Tekesille, Sitralle ja ulkoministeriölle aivan huikeista järjestelyistä, pääsystä paikkoihin joihin emme olisi varmasti muuten päässeet. Ovet avasi mm. Nasa, Apple, IBM Watson, Samsung ja monet terveydenalan ykköspaikat. Yhteistyössä, jakamisessa ja toisten auttamisessa on voimaa ja se tulee olemaan yksi tulevaisuuden megatrendeistä, jota pääsimme tällä reissulla todistamaan."

Tässä osallistujien* kommentteja yhteensä noin sadan osallistujan matkalta. Syyskuun lopulla toteutettu matka kohdistui New Yorkiin, jossa tutustuttiin mm. erilaisiin amerikkalaisiin terveydenhuollon ratkaisuihin ja Kaliforniaan, jossa ohjelmassa oli mm. yritysten esittäytymisiä ja Team Finland -messuständi Health 2.0 -konferenssissa. Kummallakin rannikolla oli lisäksi yritys- ja tutkimuslaitosvierailuja, amerikkalaista toimintaympäristöä avaavia esityksiä ja järjestettyjä tapaamisia sijoittajien kanssa. Matkaa edelsi yritysten edustajien pitchausvalmennus, joka jatkui myös matkan aikana.

New Yorkiin osallistui noin 70 henkilöä ja Kaliforniaan lähes 80 henkilöä. Yrityksiä oli edustettuna New Yorkissa yli 20 ja Kaliforniassa lähes 30. Suuri osa osallistujista osallistui koko matkalle.

Ida Mänty ja Veera Lehmonen Cuckoo Workoutista kertoivat löytäneensä pilottiasiakkaan matkan ansiosta. (video)

Kalle Palomäki HLD Healthy Life Devicesistä sai matkalta oivalluksen, että pienenkin yrityksen kannattaa miettiä rahoitusvaihtoehtona listautumista pörssiin. (video)

Camilla Tuominen Emotion Trackerista kirjoitti kokemuksistaan: Start-up-terveisiä Team Finland Health 2.0 -matkalta Amerikasta

Kauppalehti uutisoi 26.9. suomalaisten osallistumisesta Health 2.0 -konferenssiin: Suomi on terveysteknologian huippumaa

Alla kuvaus yhdestä Health 2.0 -konferenssin yhteydessä järjestetystä sessiosta.

Teksti: Pia Mörk
Kuvat: Harri Ojansuu ja Pia Mörk

Lyhyitä puheita ja maailmanluokan innovaatioita

Santa Clarassa Kaliforniassa järjestettävän kolmipäiväisen Health 2.0 -konferenssin yksi kohokohta suomalaisille oli Sitran, Tekesin ja Silicon Vikingsin järjestämä Finnish Digital Health Startup Pitching Event, jossa kymmenen suomalaisstartupia kertoi kahden minuutin puheessaan paikallisille rahoittajille, miksi juuri heidän tuotteensa on erinomainen ja investointien arvoinen.Investoijaraadissa istui tunnettuja rahoittajia: Bill Reichert Garage Technology Venturesista, Eddy Lee Fenox Venture Capitalista ja Jack J. Young Qualcomm Life Fundista sekä David Lindeman Citriksestä. Moderaattorina toimi Michel Wendell, Nexit Venturesin perustaja, pääomasijoittaja ja Suomen kunniakonsuli.

Pitchauskilpailuun osallistuivat suomalaisstartupit Beddit, Emotion Tracker, RemoteA, Relaxbirth, HLD Healthy Life Devices, Emfit, Cuckoo Workout, Nolla Antimicrobial ja Sports Tracking Technologies.

Illan pitchaajista parhaiten tuntuivat pärjäävän ne, jotka olivat aiemminkin olleet vastaavanlaisissa tulikokeissa. Yksi heistä oli viimeisenä esiintyneen Sports Tracking Technologiesin toimitusjohtaja Jussi Kaasinen. Startupin palvelua on ladattu iOS and Android -versioina yhteensä 20 miljoonaa kertaa, mikä kuulosti tuomaristostakin lupaavalta, vaikka he samanaikaisesti myönsivät Sports Trackingin kaltaisia tuotteita olevan markkinoilla jo paljon.

Myös Bedditin tuote ja pitchaus tuntuivat kiinnostavan sekä sijoittajaraatia että yleisöä. Hyvän alkunosteen Bedditin puheenvuorolle oli luonut yksi Piilaakson menestynein suomalaisyrittäjä Sami Inkinen, joka kehui Bedditin tuotetta – hän on myös yrityksen hallituksen jäsen.

Bedditin tuote poikkeaakin monista kilpailijoistaan sillä, että laite ei ole iholla, vaan petauspatjan alla. Tarkan metriikan ohella Bedditin palvelua kiitettiin myös konsultoinnista: Beddit tarjoaa vinkkejä muun muassa siihen, miten kuorsaamista voi vähentää tai aamuyön unenlaatua parantaa.

RelaxBirth osallistui samaiseen pitchaus-tapahtumaan myös viime vuonna. Heidän patentoitu tuotteensa auttaa synnyttämään aktiivisesti pystyasennossa makuuasennon sijaan. Startup on saanut tuotteensa jo yhteen sairaalaan Amerikassa ja sieltä kantautunut palaute on kuulemma ollut yksin myönteistä.

Firmansa visiosta sai kehuja RemoteA-startup, jonka tuote mahdollistaa sydänkäyrän ottamisen kotioloissa. "Siinä missä verenpainettakin, pitäisi myös sydänkäyrä saada otettua kotona, erityisesti silloin, jos se ehkäisee sairauskohtauksia tai muuten tukee yksilön terveyttä", Liiketoiminnan kehitysjohtaja Tuomas Harju kertoi.

Innostavasta esitystyylistä puolestaan kiiteltiin Cuckoo Workoutin perustajanaisia, heidän pelinomainen sovellus kannustaa meitä pieneen taukoliikuntaan sekä fyysisesti että kognitiivisesti.

Rakentavaa kritiikkiä suomalaiset saivat erityisesti yhdessä asiassa: tutustukaa USAn markkinoihin ja terveysalaa koskevaan lainsäädäntöön nykyistä vieläkin paremmin. Monimuotoisten sääntöjen ja lakipykälien vuoksi terveysala on Yhdysvalloissa mahdollisesti kaikkein hankalin ja monimutkaisin pelikenttä.

Useita Piilaakson pitchaus-tilaisuuksia läpikäyneenä vaikutti siltä, että suomalaisyritysten tuotteet olivat maailmanluokan tasoa, mutta esiintymisessä ja myyntipuheen sisällössä jäimme edelleen amerikkalaisista kilpaveljistämme. Lääkkeenä tähän toimii varmasti parhaiten esiintymisharjoittelu ja kokemuksen kartuttaminen - eli juuri se mitä Health 2.0 -matka osallistujilleen tarjosi.

Teksti: Hanna Artman, Tekes Piilaakso
Kuvat: Pia Mörk

Lisätietoja

Team Finland vie suomalaisia terveys- ja hyvinvointialan yrityksiä ja päättäjiä Health 2.0 -matkalle USA:han

Kauppalehti uutisoi 28.9.: Terveysteknologia: "Suomessa on tekemisen meininki" 

Kauppalehti uutisoi 26.9.: Suomi on terveysteknologian huippumaa

Matkan ohjelma (pdf)

Matkalaisten esittelyt: sitra.fi/Health-USA-2014

*Osallistujien kommentit:
Mikko Utriainen, Guideradar
Sami Äyrämö, Jyväskylän yliopisto, Agora Center
Camilla Tuominen, Emotion Tracker

Pia Mörk