Suomalainen Tamturbo pääsi lupaavimpien Pohjoismaisten cleantech startup-yritysten joukkoon

Nordic Cleantech Open -kilpailun kymmenen finalistin joukko julkistettiin tänään. Lupaavimpien cleantech start-upien joukossa on suomalainen turbokompressoreita kehittävä Tamturbo.

Tamturbo Oy on vuonna 2010 perustettu yritys, joka kehittää öljytöntä paineilmaa tuottavia turbokompressoreita, jotka soveltuvat vaativiin prosessisovelluksiin esimerkiksi lääke-, ruoka-, juoma-, elektroniikka-, paperi ja kemianteollisuudessa. Tamturbon hyvä sijoitus Nordic Cleantech Open -kilpailussa on jatkoa yrityksen menestykselle, joka alkoi tuotteen esittelyllä Hannoverin ComVac-messuilla keväällä 2013.

Yrityksen myyntijohtaja Timo Pulkki uskoo, että Tamturbo on tekemässä maailmanlaajuista läpimurtoa miljardiluokan paineilmamarkkinoilla.

”Öljyttömän paineilman osuus teollisuuden paineilmamarkkinoista on noin 10%, mutta tämä osuus tulee kasvamaan huomattavasti lähitulevaisuudessa. Joissain kehittyneissä maissa se on jo moninkertainen. Nykyisissä 60 vuotta vanhaan teknologiaan perustuvissa öljyttömissä ruuvikompressoreissa on korkeat elinkaarikustannukset johtuen hyötysuhteen heikkenemisestä eliniän aikana ja korkeista huoltokustannuksista. Tamturbon suoravetoinen, suurnopeusmoottoriin perustuva turbokompressori tuo loppukäyttäjälleen kustannussäästöjä energiankulutuksessa, kunnossapidossa ja tilantarpeessa. Kaikki nämä yhdessä tarkoittavat myös merkittäviä ympäristösäästöjä”, Pulkki kertoo.

Tamturbo on testannut viimeisintä prototyyppiään viime kesästä lähtien ja ensimmäiset kompressorit toimitetaan teollisuusasiakkaille pilottikäyttöön Suomessa tänä vuonna.

”Tamturbon tavoitteena on skaalata liiketoiminta nopeasti globaaliksi yhteistyössä alan merkittävimpien kansainvälisten toimijoiden kanssa. Pohjoismaissa kokonaista kompressoripakettia tullaan tarjoamaan suoraan teollisuuden loppuasiakkaille Tamturbo brandilla ja muualla maailmassa toimimme yhteistyössä OEM-valmistajien, eli muiden kompressorivalmistajien kanssa. Käynnissä on neuvotteluita useiden potentiaalisten kumppaneiden kanssa eri puolilla maailmaa”, Pulkki kertoo.

Vuosittain järjestettävä Nordic Cleantech Open -kilpailu edistää uusien cleantech-yrityksien kansainvälistymistä. Finalistiyritykset yli sadan start-upin joukosta valitsi 50-henkinen tuomaristo, joka koostuu muun muassa pääomasijoittajista ja teollisuuden toimijoista. Kilpailun tuomaristossa toimi myös Tekesin Green Growth -ohjelman päällikkö Kari Herlevi.

”Kilpailun taso oli kova ja on hienoa nähdä myös suomalaisyritys mukana finaalissa. Suomi tarvitsee lisää Tamturbon kaltaisia innovatiivisia ja kasvuhakuisia yrityksiä.”

Nyt valittu kymmenen yrityksen kärkijoukko tulee esittäytymään Cleantech Forum Europe -tapahtumassa Tukholmassa 19.5, missä yleisö voi osallistua voittajan valintaan. Lisätietoa Cleantech Forum Europe -tapahtumasta löytyy tästä linkistä.

Lisätietoja

Timo Pulkki
Myyntijohtaja
Tamturbo Oy
puh. 050 527 6670
timo.pulkki (at) tamturbo.fi


Tapio Poutiainen