Future Watch -raportti: Älyliikenteen edelläkävijät USA:ssa

Team Finland Future Watch -palvelu tuo kansainvälistä ennakointitietoa yritysten hyödynnettäväksi. Tuorein raportti kertoo älyliikenteestä USA:ssa.

Euroopassa trendinä on kieltää tai rajoittaa autoliikennettä kaupunkien keskustoissa. USA:ssa tämä ei toimi, sillä korvaavaa julkista liikennettä ei ole tarjolla riittävästi. Lisäksi yksityisautojen määrä asukasta kohden on suuri, ja liikkuminen on järjestetty pitkälti niiden pohjalta. Ratkaisua ruuhkiin, liikenneonnettomuuksiin ja ympäristövaikutuksiin haetaankin älyliikenteestä.

Merkittäviä pilotteja ja demonstraatioita on tehty muun muassa ajoneuvojen välisessä tiedonvaihdossa, älykkäissä pysäköintijärjestelmissä sekä helppokäyttöisissä matkaketjuissa, jotka koostuvat eri liikennevälineistä.

Tunnetuimpiin kokeiluihin kuuluu Googlen kehittämät ilman kuljettajaa liikkuvat autot. Raportin lähteiden mukaan autonomisesti liikkuvat autot on teknisesti mahdollista valmistaa kuluttajille 2020, ja niiden osuus automarkkinoista voi olla jopa 75 % vuonna 2040.

Lue lisää raportista: U.S. Intelligent Transportation Systems; Trends, Signals & Cases

Eero Lukin