Fortumilta sijoitus startupiin

Pörssiyhtiö Fortum sijoittaa aaltovoimateknologiaa kehittävään Welloon.

Fortum on ostanut 13,6  prosentin vähemmistöosuuden suomalaisesta aaltovoimateknologiaa kehittävästä Wello Oy:stä. Yhtiön kehittämä teknologiaratkaisu ”Pingviini” perustuu veden pinnalla toimivaan laitteeseen, joka ottaa talteen aaltojen liike-energiaa ja tuottaa siitä generaattorin avulla sähköä. Pinnalla kelluvan laitteen etuna on vähäisempi ankkuroimisen tarve. Tekes on rahoittanut Wellon tuotekehitystä Groove-ohjelmassa.

Wello Wello Oy on suomalainen aaltovoimateknologiaa kehittävä yritys, jonka on perustanut Heikki Paakkinen vuonna 2008 bisnesenkeli Martin Estlanderin avustuksella. Pääomasijoittajat VNT Management Oy ja Finnvera päättivät tehdä yritykseen ensisijoituksen 2009. 

Wellon toimitusjohtaja Aki Luukkainen näkee yhteistyön Fortumin kanssa luontevana vaiheessa, jossa Wello on siirtymässä teknologian kehittämisestä kaupalliseen pilotointiin.

"Tämä on erinomainen esimerkki pienen ja suuren yrityksen yhteistyöstä, jolla voidaan nopeuttaa huomattavasti uuden teknologian kehittämistä kaupalliseksi tuotteeksi. Wello ja Fortum voivat yhdessä ottaa merkittävän askeleen tällä kehittyvällä uusiutuvan energian alueella."

Fortumin näkemyksen mukaan käynnissä on asteittainen siirtymä kohti aurinkotaloutta, jossa energiantuotanto perustuu uusiutuviin energialähteisiin ja resursseja käytetään nykyistä tehokkaammin. Päästöttömänä energiantuotantomuotona aaltovoimalla voi vielä olla tärkeä rooli tulevaisuudessa, ja siksi myös Fortum osallistuu sen tutkimus- ja kehitystyöhön.

"Haluamme olla mukana kehityksen kärjessä, ja osallistumme siksi erilaisten aaltovoimateknologioiden kehittämiseen. Wellon teknologiaratkaisu on toimintaperiaatteeltaan erityisen mielenkiintoinen ja siinä yhdistetään uusia innovaatioita olemassa oleviin teknologioihin", Fortumin teknologiajohtaja Heli Antila sanoo.

Tekesin rahoitus startupeille

Josi Tikkanen