Miten SHOKien tulokset tekevät kaupungeista fiksumpia?

Tekesin Fiksu kaupunki -ohjelma ja SHOK-yhtiöt RYM, CLEEN, DIGILE ja FIMECC esittelivät viimeisintä osaamista ja parhaita kaupunkisektorille sopivia ratkaisuja 25.3. tapahtumassa. Tilaisuudessa pohdittiin, kuinka SHOKien tulokset voivat auttaa kaupunkeja kehittymään fiksummiksi ja tehokkaammiksi.

SHOKit (strategisen huippuosaamisen keskittymät) ovat viiden vuoden ajan kehittäneet ratkaisuja ja uutta osaamista myös kaupunkien ja asukkaiden hyödyksi. Tuloksia kaupunkien hyödynnettäväksi löytyy muun muassa älykkäistä sähköverkoista, energiatehokkuudesta, työympäristöistä, ICT:stä, liikenteestä ja palveluista.

- Melkein kaikki, mitä DIGILE tekee, liittyy kaupunkeihin. Tulevaisuuden kaupunki on älykkäiden digitaalisten palveluiden verkosto sekä palveluiden kehittämisen ekosysteemi. DIGILEn ohjelmat ja tulokset tuottavat osaamista ja ratkaisumalleja laajalla rintamalla tällaisten fiksujen kaupunkien rakentamiseen, summaa DIGILE OY:n toimitusjohtaja Reijo Paajanen.

- RYM Oy:n tulokset ovat hyödynnettävissä laajasti niin kaupunkisuunnitellussa kuin teknisemmissäkin kysymyksissä. Aiheeseen liittyvässä EUE-tutkimusohjelmassa haetaan suunnittelu- ja toteutusratkaisuja sekä palveluja, joissa yhdistyvät käyttäjälähtöisyys, digitaalisuus ja kestävä kehitys, kuvailee RYM Oy:n tutkimusjohtaja Anssi Salonen.

Tekesin Fiksu kaupunki -ohjelma puolestaan tukee uusien palveluiden ja teknologioiden kehittämistä ja käyttöönottoa aidoissa ympäristöissä.

- Kaupungit investoivat miljardeja euroja vuosittain muun muassa rakennettuun ympäristöön, energiajärjestelmiin ja liikenteen palveluihin. Näissä olisi paljon mahdollisuuksia yritysten kehitysprojekteille, mikäli kaupungit avaisivat rohkeammin investointejaan ja aluekehityshankkeitaan yritysten kehitysalustoiksi, sanoo ohjelman päällikkö Virpi Mikkonen.

Fiksu kaupunki -ohjelma on avannut sähköiseen liiketoimintaan ja palveluihin liittyvän ideahaun yrityksille. Haku on auki 25.4.2014 saakka. Lisätietoja hakuilmoituksessa.  

Lisätietoja:
Ideahaku ja Tekesin Fiksu kaupunki –ohjelma: Ohjelmapäällikkö Virpi Mikkonen, Tekes, virpi.mikkonen(at)tekes.fi, puh. 050 5577 930
DIGILE Oy:n toimitusjohtaja Reijo Paajanen, reijo.paajanen(at)digile.fi, 050 1905
RYM Oy:n tutkimusjohtaja Anssi Salonen, anssi.salonen(at)rym.fi, puh. 040 514 6181
www.tekes.fi/kaupunki
www.shok.fi

Eero Lukin